Η ανάδειξη της ΑΒΑΞ από τη Lamda Development ως αναδόχου του έργου της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος και των υποδομών του Ελληνικού, εκτιμώμενου προϋπολογισμού γύρω στα 370 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση αποκλειστικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Radar.gr!

Προβάδισμα ΑΒΑΞ και Άκτωρ-Αρχιρόδον για τα 370 εκατ. ευρώ!

Μόνο εμείς, πρώτοι, με το που άνοιξαν οι προσφορές, αποκαλύψαμε ότι την καλύτερη οικονομική πρόταση είχε κάνει η ΑΒΑΞ, με τον Ελλάκτωρα (δεύτερο με μικρή διαφορά) την ΓΕΚ Τέρνα (που ήταν και το μεγάλο φαβορί) και την κοινοπραξία Ιντρακάτ – Μυτιληναίου να ακολουθούν!

Ελληνικό: Οι προσφορές των εργολάβων

Μάλιστα από την πρώτη στιγμή εκτιμήσαμε ότι το τελικό τίμημα θα κινηθεί μεταξύ 280-320 εκατ. ευρώ, γεγονός που μας δικαίωσε απολύτως καθώς η ΑΒΑΞ πήρε τελικά τη δουλειά με τίμημα περίπου 300 εκατ. ευρω!

Ασφαλώς, λόγω του ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό προβλεπόταν διαδικασία προφορικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή δικαιολόγησης της προσφοράς που είχε υποβληθεί, ήταν πιθανό να υπάρξουν ανατροπές μέσα από πιθανό ανέβασμα των οικονομικών προσφορών!

Lamda – Ελληνικό: Η επαναδιαπραγμάτευση για το έργο των 370 εκατ. και τα «κρυφά χαρτιά» των Αβαξ, Άκτωρ – Αρχιρόδον και ΓΕΚ Τέρνα!

Το γεγονός είναι ότι τελικά η ΑΒΑΞ, με εμπειρία από διάνοιξη τούνελ και σηράγγων καθώς και νέα μηχανήματα που αποκτήθηκαν λόγω Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να αιτιολογήσει επαρκώς την προσφορά της αλλά και να ανεβάσει την πρόταση της στα 300 εκατ. ευρώ και να πάρει τελικά τη δουλειά!

Καθώς όπως στην πράξη προκύπτει, ούτε ο Ελλάκτωρ ανέβηκε τόσο, (που είχε πολύ κοντά εγκατεστημένη εργολαβία στην Ποσειδώνος όπου εκτελεί το οδικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΕΦ έως και μετά το Νιάρχος), ούτε η ΓΕΚ Τέρνα η οποία λόγω του Καζίνο και του ξενοδοχείου που θα ανεγείρει θα έχει επίσης εγκατεστημένη εργολαβία μέσα στο Ελληνικό και οικονομίες κλίμακος!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάδειξη της ΑΒΑΞ ως αναδόχου, σε ένα έργο όπου η μυστικότητα υπήρξε πρωτοφανής και δεν υπήρχαν διαρροές όπως στα Δημόσια έργα όπου μιλάνε ακόμη και οι …πέτρες, συνιστά μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Radar, που συνεχίζει ακάθεκτο – αντισυμβατικά και επιθετικά- το δρόμο των μεγάλων αποκαλύψεων, τις οποίες κάνει συνεχώς τη μία μετά την άλλη, ανατρέποντας τα δεδομένα και προκαλώντας εξελίξεις στον χώρο των media και την επιχειρηματικότητα!