Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι οι μεγαλουπόλεις δεν μυρίζουν ωραία λόγω των σκουπιδιών και του καυσαερίου, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν κάποιες πόλεις που αποπνέουν ωραίες μυρωδιές.

Μια πρόσφατη μελέτη από το HAYPP έριξε φως σε αυτήν την παραμελημένη πτυχή της αστικής ζωής, αναλύοντας 30 μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής για να ανακαλύψει ποια είναι η πιο μυρωδάτη από όλες.

Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η καθαριότητα και η αναλογία των ανθοπωλείων, των αρτοποιείων και των αρωματοπωλείων για να δώσουν σε κάθε πόλη μια «βαθμολογία μυρωδιάς».

Η Αθήνα No 1 πόλη με τις καλύτερες μυρωδιές στον κόσμο

Και η πόλη που κατέκτησε την κορυφή της λίστας ως No 1 είναι η Αθήνα. Κι όμως, η ελληνική πρωτεύουσα είναι η πόλη του κόσμου με τις ωραιότερες μυρωδιές.

«Πολυσύχναστες λαϊκές αγορές, άρωμα φρέσκων προϊόντων, βοτάνων και λαχταριστών ελληνικών λιχουδιών διαχέεται στον αέρα. Η Αθήνα είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις, με 8,3 στα 10 στο μέτρο μυρωδιάς. Από την τραγανή τυρόπιτα μέχρι το σιροπιαστό γλυκό μπακλαβά, τα αρτοποιεία της πόλης προσφέρουν μια σοβαρή ικανοποίηση από μυρωδιές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

«Η Αθήνα είναι επίσης ένας λουλουδάτος παράδεισος, με 31 ανθοπωλεία και 22 αρωματοπωλεία ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ντελικάτο άρωμα απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Η δέσμευση της πόλης για την καθαριότητα αντικατοπτρίζεται επίσης στον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI), με βαθμολογία 56,2. Επομένως, την επόμενη φορά που σχεδιάζετε ένα ταξίδι, μην ακολουθείτε την καρδιά σας – ακολουθήστε τη μύτη σας», συνεχίζει η έρευνα.

Το Παρίσι, με τη ρομαντική του ατμόσφαιρα και τις κομψές λεωφόρους, κατέχει τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενο από τη Ζυρίχη, που φημίζεται για την καθαριότητα και το γραφικό περιβάλλον της.

Αυτές είναι οι 10 πιο μυρωδάτες πόλεις στον κόσμο:

  1. Αθήνα, Ελλάδα
  2. Παρίσι, Γαλλία
  3. Ζυρίχη, Ελβετία
  4. Δουβλίνο, Ιρλανδία
  5. Λουξεμβούργο
  6. Λευκωσία, Κύπρος
  7. Κοπεγχάγη, Δανία
  8. Βουκουρέστι, Ρουμανία
  9. Βαλέτα, Μάλτα
  10. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Διαβάστε ακόμη: