Στην εξαγορά της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης κυτταρικών θεραπειών, Gracell Biotechnologies, έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, προχωρά η AstraZeneca, διευρύνοντας την παρουσία και τις επενδύσεις της στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η AstraZeneca θα εξαγοράσει τη Gracell με έδρα τη Σαγκάη έναντι 2 δολαρίων ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσό 1 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Η πρόσθετη αγορά μετοχών που εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων θα διαμορφώσει το τελικό ύψος της συμφωνίας στα 1,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η εξαγορά αυτή θα διευρύνει την παρουσία της Astra στις λεγόμενες θεραπείες CAR-T που τροποποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η Gracell έχει αναπτύξει μία πιθανή θεραπεία με το κωδικό όνομα GC012F, που στοχεύει στην αντιμετώπιση καρκίνων του αίματος αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η δεύτερη για την Astra σε διάστημα λίγο μηνών. Συγκεκριμένα η βρετανική εταιρεία τον Νοέμβριο σύναψε συμφωνία με την κινεζική βιοτεχνολογία Eccogene για την από κοινού ανάπτυξη ενός χαπιού για την απώλεια βάρου, μιας από τις πιο «καυτές» κατηγορίες φαρμάκων, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τη Novo Nordisk και την Eli Lilly, τις δύο εταιρείες που πρωτοστατούν στη χώρο της φαρμακευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Astra μετά τις ΗΠΑ και ο Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η εταιρεία επιθυμεί να αξιοποιήσει την ιατρική καινοτομία της χώρας, η οποία ώθησε πολλούς φαρμακευτικούς γίγαντες από ανεπτυγμένες χώρες να συνεργαστούν με τοπικές φαρμακοβιομηχανίες για την από κοινού ανάπτυξη υποσχόμενων φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη: