Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στον χώρο της Ενέργειας συντελείται την ώρα τούτη μια κοσμογονία, με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων!
Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς έχουν βάλει στο κάδρο των ξένων επενδυτών – και όχι μόνο- τις εισηγμένες κατά κύριο λόγο εταιρίες της Ενέργειας (και των Πετρελαίων) όπου πρωταγωνιστούν η ΔΕΗ, η Μότορ Όιλ (ειδικά μετά την απόκτηση του 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος από τον Ελλάκτωρα), η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, ενώ εσχάτως ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για το ενεργειακό σκέλος της Ιντρακάτ!
Επί του προκειμένου τώρα, εκείνο που προκύπτει την ώρα τούτη μέσα από το ρεπορτάζ, αλλά και την ανάλυση των δεδομένων όπως αυτά που διαμορφωνόταν είναι:
Πρώτον, η αντεπίθεση της ΔΕΗ! Αγοράζουν CVC, Fidelity, Blackrock και 2 εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι!
Τη στιγμή που η μετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης δέχεται πιέσεις στο Χρηματιστήριο φθάνοντας στο σημείο να παρουσιάζει απώλειες άνω του 30% (έφτασε να διαπραγματεύεται 6 ευρώ) από την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση κεφαλαίου (9 ευρώ), το γεγονός είναι πως η ΔΕΗ προετοιμάζει και μεθοδεύει την αντεπίθεση της σε όλα τα μέτωπα.
ΚΑΙ στην προώθηση – υλοποίηση του γιγαντιαίου επενδυτικού σχεδίου της ΚΑΙ στην διερεύνηση απόκτησης μέσω εξαγοράς εταιρικού σχήματος με ΑΠΕ, αλλά ΚΑΙ μέσα από τη στήριξη της μετοχής, τη στιγμή μάλιστα που παρήλθε το διάστημα του εξαμήνου από την αύξηση κεφαλαίου και η υποχρέωση διακράτησης των μετοχών από τους θεσμικούς επενδυτές που έχουν πλέον – και με το «νόμο»- το δικαίωμα να ρευστοποιήσουν!
Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στο παρασκήνιο διενεργούνται συνομιλίες, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με πανίσχυρα ξένα funds αλλά και εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα για τη στήριξη της μετοχής και ευρείες αγοράς στα επίπεδα που διαμορφώνονται.
Υπό αυτή την έννοια, οι πληροφορίες φέρουν την CVC (που ήδη κατέχει το 10%), την Fidelity και την Blackrock να βγαίνουν αγοραστές και να στηρίζουν την μετοχή της ΔΕΗ, συνεπικουρούμενοι από 2 πολύ ισχυρούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους!
Δεύτερον, η κυριαρχία της Τέρνα Ενεργειακής! Εκτός της Macquarie άλλα δύο κορυφαία ξένα funds έχουν δείξει απτό ενδιαφέρον …
Όπως προκύπτει από το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 2,3 δις. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά την επόμενη 4ετία, το οποίο ανακοίνωσε σε επενδυτική ημερίδα ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Γ. Περιστέρης, η Τέρνα Ενεργειακή αναδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας σε κυρίαρχη δύναμη στις ΑΠΕ και όχι μόνο!!!
Υπό την έννοια αυτή και υπό το πρίσμα των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και μεγεθών, δεν είναι τυχαίο ότι τα κορυφαία private equity funds του πλανήτη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των μετοχών (54%) της ενεργειακής εταιρείας!
Ως γνωστόν, όπως έχει ήδη γραφτεί και επιβεβαιωθεί, η αυστραλιανή Macquarie, που ήδη στη χώρα μας έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις, ενώ πρόσφατα αγόρασε και την αγγλική ΔΕΗ αντί του ποσού των 66 δις. ευρώ (!!!), βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τέρνα Ενεργειακή σε τιμή που προσεγγίζει τα 22,7-22,8 ευρώ ανά μετοχή!
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στις διαπραγματεύσεις έχουν μπει σφήνα, όχι ένα fund όπως εγράφη, αλλά δύο, με το fair value της τιμής της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής, σύμφωνα με τους ειδικούς της ενεργειακής αγοράς, να προσεγγίζει τα 25 ευρώ ανά μετοχή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη τόσο η συγκυρία, όσο και το τίμημα απόκτησης του 75% του Άνεμου από την Μότορ Όιλ!