Εκτός απροόπτου, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες, θα συμμετάσχουν στο ειδικό Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund» με διαχειριστή την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Και μέσω του οποίου θα διοχετευθούν δάνεια προς την αγορά, ύψους 840 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ανάλογη μόχλευση εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,2 δισ. ευρώ.

Σκοπός του Ταμείου Χαρτοφυλακίου είναι η στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης.

Οι πόροι του Ταμείου Χαρτοφυλακίου προέρχονται από χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 440.000.000 ευρώ και από χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΤΕπ ύψους 400.000.000 ευρώ.

Σημειωτέων ότι η πρόσκληση αφορά την αξιοποίηση -σε πρώτη φάση- πόρων του Ταμείου ύψους 575 εκ. ευρώ εκ των οποίων: 305 εκ. ευρώ αποτελούν χρηματοδοτική συνεισφορά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και 270 εκ. ευρώ προερχόμενα από την συμφωνία χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ.

Οι πόροι αυτοί, μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των επιμέρους Ταμείων δημιουργούν συνολικά δανειακά κεφάλαια ύψους κατ’ ελάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Μέρος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΠΔΕ, ύψους περίπου 35 εκ. ευρώ αφορούν στην κάλυψη της μερικής επιδότησης των τόκων για 2 έτη για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην άτοκη συγχρηματοδότηση των δανείων που θα παρασχεθούν μέσω των επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων.

Διαβάστε περισσότερα