Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού πακέτου που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί φέτος να διευρύνει το ακροατήριο των παρεμβάσεων και να στείλει ισχυρότερο μήνυμα προς την ελληνική Περιφέρεια.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και η στεγαστική πολιτική, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την ανακοίνωση του νέου προγράμματος «Σπίτι μου 3». Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων αναμένεται να είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία αποκτά διευρυμένο ρόλο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, παραγωγών αλλά και νοικοκυριών.

Πληρωμές-εξπρές στους αγρότες

Στον πρωτογενή τομέα εξετάζεται ένα νέο σύστημα πληρωμών, με τακτικότερες καταβολές και ταχύτερη εκταμίευση επιδοτήσεων. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των πληρωμών για παραγωγούς που υποβάλλουν νωρίτερα την Ενιαία Αίτηση Πληρωμής και δεν περιμένουν μέχρι την καταληκτική προθεσμία.

Παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις για το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και τρόποι ελάφρυνσης των δανειακών βαρών που συσσωρεύτηκαν σε αγρότες και κτηνοτρόφους κατά την περίοδο της κρίσης.

Η λογική του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να περάσει σταδιακά από τις αποσπασματικές ενισχύσεις σε ένα περισσότερο σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης της αγροτικής παραγωγής.

Νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Κεντρική θέση στις εξαγγελίες αναμένεται να καταλάβει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το νέο εργαλείο θα μπορεί να παρέχει δάνεια σε αγρότες, αλλά και επιχορήγηση σε παραγωγούς που καταρτίζουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους. Στόχος είναι να διευκολυνθούν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και να αντιμετωπιστεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας: η δύσκολη και ακριβή πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλάζει ρόλο

Καθοριστική για τον νέο σχεδιασμό θεωρείται η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μετά την πιστοποίηση Pillar Assessment από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή της επιτρέπει να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους ευρωπαϊκών Ταμείων και ανοίγει τον δρόμο για έναν πολύ ευρύτερο ρόλο από αυτόν που είχε μέχρι σήμερα.

Το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει ουσιαστικά έναν μόνιμο μηχανισμό μέσω του οποίου θα διοχετεύεται φθηνότερο τραπεζικό χρήμα όχι μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραγωγούς, αλλά και απευθείας σε νοικοκυριά.

Έρχεται το «Σπίτι μου 3»

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το επόμενο βήμα της στεγαστικής πολιτικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επικρατέστερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στη ΔΕΘ το «Σπίτι μου 3», με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να αναλαμβάνει και εδώ κεντρικό ρόλο.

Το νέο μοντέλο θα μπορούσε να επιτρέπει την παροχή χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων με λογική αντίστοιχη εκείνης των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στη διάρκεια: η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που δεν θα εξαρτάται από την ημερομηνία λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Στο τραπέζι και οι φόροι στα ενοίκια

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια.

Οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά και από την αποτελεσματικότητα του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) στην αποκάλυψη αδήλωτων ή υποδηλωμένων μισθωμάτων.

Η κυβέρνηση θέλει έτσι να συνδυάσει τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις με μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Η φετινή ΔΕΘ κοιτάζει περισσότερο στην Περιφέρεια

Το πολιτικό στίγμα του πακέτου διαφοροποιείται από εκείνο προηγούμενων ετών. Ενώ το βάρος είχε δοθεί κυρίως σε οικογένειες, νοικοκυριά και νέους, φέτος επιχειρείται να προστεθεί πολύ πιο έντονα η παραγωγική Περιφέρεια.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέοι που αναζητούν κατοικία και νοικοκυριά που χρειάζονται πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση συνθέτουν το εύρος των παρεμβάσεων που εξετάζονται.

Το ενδιαφέρον της φετινής ΔΕΘ, επομένως, δεν περιορίζεται στο ύψος των φοροελαφρύνσεων. Η μεγαλύτερη αλλαγή που προετοιμάζεται είναι η δημιουργία μόνιμων χρηματοδοτικών εργαλείων μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να εξελίσσεται σε βασικό όχημα χρηματοδότησης παραγωγής, επενδύσεων και στεγαστικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη: