«Ο ΟΤΕ δημοσίευσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 23ου έτους, καταγράφοντας έσοδα και προσαρμοσμένη κερδοφορία σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και της αγοράς» αναφέρει η Axia Research σε ενημερωτικό της σημείωμα σχετικά με τα αποτελέσματα του ΟΤΕ.
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι επίκεντρο των αποτελεσμάτων ήταν η πρόταση για αύξηση των αποδοχών των μετόχων με υψηλότερο στοιχείο μετρητών-μερίσματος.
Συγκεκριμένα, το 4ο τρίμηνο του 23ου ομίλου, η ανώτατη γραμμή του ομίλου αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση στα 930,2 εκατ. ευρώ, με τα αναφερόμενα EBITDA να ανέρχονται στα 351,7 εκατ. ευρώ, 2,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση (προσαρμοσμένα EBITDA στα 359,6 εκατ. ευρώ, 2,0% σε ετήσια βάση) και το κατώτατο όριο στα 134 εκατ. ευρώ. έναντι ζημιών 7,9 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2023.
Για ολόκληρο το έτος 2023, η πρώτη γραμμή του ομίλου σημείωσε ελαφρώς υψηλότερη κατά 0,4% σε ετήσια βάση στα 3.468,9 εκατ. ευρώ έναντι 3.455,3 εκατ. ευρώ, με τα αναφερόμενα EBITDA στα 1.382,2 εκατ. ευρώ, περίπου σταθερά έναντι του 2022 (προσαρμοσμένο EBITDA σε 1.421,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.430,7 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 531,7 εκατ. ευρώ έναντι 388,6 εκατ. ευρώ το 2222 (+36,8% σε ετήσια βάση). Η Διοίκηση είπε ότι για το 2024, αναμένει η παραγωγή Ελεύθερων Ταμειακών Ροών (FCF) να φτάσει σε περίπου 470 εκατ. ευρώ (έναντι 501 εκατ. ευρώ το 2023), επηρεασμένη από τις υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε μετρητά έναντι του 2023, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 610-620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία προχωρά με την ανάπτυξη της υποδομής FTTH.
Τα έσοδα από δραστηριότητες στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 854,8 εκατ. ευρώ ή 5,0% υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Ικανοποιητικά αποτελέσματα
Η Axia υπογραμμίζει ότι συνολικά, ο ΟΤΕ κυκλοφόρησε ένα ικανοποιητικό σύνολο αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο, με το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς (στην Ελλάδα) σε ευρυζωνικές συνδέσεις και μεταπληρωμένες υπηρεσίες να χαρακτηρίζει την απόδοση αυτού του τριμήνου, αλλά τα αυξημένα έξοδα κατέστειλαν το περιθώριο EBITDA. Σε κάθε περίπτωση, αυτό επιτεύχθηκε, παρά τον πόλεμο τιμών που ξεκίνησε στις αρχές του 2023. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία είπε ότι για το 2024 η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη που οδηγεί τη ζήτηση για βασικές προσφορές λιανικής, πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ARPU και εξοικονόμηση κόστους θα πρέπει να συνεχιστεί να δημιουργήσει θετική δυναμική.
Το άλλο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων ήταν η πρόταση για υψηλότερες αποδοχές των μετόχων με τη συνιστώσα του μερίσματος σε μετρητά να αυξάνεται. Η αυξημένη κατανομή οφείλεται σε υψηλότερες αποδόσεις, καθώς το FCF για το 2024 θεωρείται ότι πιέζεται σε σύγκριση με πέρυσι λόγω υψηλότερων φόρων.
«Στο μέλλον δεν αναμένουμε σημαντική απόκλιση στη λειτουργική κερδοφορία του ΟΤΕ καθώς οι προσπάθειες αύξησης των κερδών θα αντισταθμιστούν εν μέρει από αντίθετους ανέμους (χονδρική). Αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις ΤΠΕ θα συνεχίσουν δυναμικά τις επόμενες περιόδους, αλλά πρόκειται για μια επιχείρηση με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους. Η πώληση της θυγατρικής της Ρουμανίας και η συνέχιση των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης θα αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τον όμιλο» υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα στο report της.
Και προσθέτει ότι, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με P/E και EV/EBITDA της χρήσης 24E 11,6x και 4,8x αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία διατηρεί πολύ χαμηλή μόχλευση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του FCF που δημιουργήθηκε για να συνεχίσει να επιστρέφεται στους μετόχους (μέρισμα και εξαγορά).
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Κασσελάκης απαντά στο δημοσίευμα ότι είναι «ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας»
- Γλυφάδα: Γνωστή επιχειρηματίας συνελήφθη για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και ρευματοκλοπή
- Eurovision 2024: Το «καυτό» βίντεο από τις πρόβες της Μαρίνας Σάττι – Twerk και χαμός
- Κιάρα Φεράνι: Γιατί χώρισε μετά από πέντε χρόνια γάμου – Η τελευταία κοινή φωτογραφία της με τον Φέντεζ