Η Amazon Web Services ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η τεχνολογία της θα υποστηρίξει το Ινστιτούτο Allen καθώς κατασκευάζει έναν χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ονομάζεται Πλατφόρμα Γνώσης Εγκεφάλου.

Ακριβώς όπως ο περιοδικός πίνακας αποδείχθηκε θεμελιώδης για τη χημεία όμοια το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος έφερε επανάσταση στη σύγχρονη γενετική.

Οι ερευνητές  για την Επιστήμη του Εγκεφάλου του Ινστιτούτου Allen συνεργάστηκαν με τις Υπηρεσίες Ιστού της Amazon (Amazon Web Services, AWS) να δημιουργήσει αυτό που θα μπορούσε να γίνει μια «μεταμορφωτική» νέα πηγή για τον τομέα της νευροεπιστήμης.

Πλατφόρμα Γνώσης Εγκεφάλου

Η AWS ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η τεχνολογία της θα υποστηρίξει το Ινστιτούτο Allen καθώς κατασκευάζει έναν χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ονομάζεται Πλατφόρμα Γνώσης Εγκεφάλου.

Αυτή η πλατφόρμα, η πρώτη του είδους της, έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πλήρης αναφορά μεμονωμένων κυττάρων στον εγκέφαλο και θα πρέπει τελικά να χρησιμεύσει ως η μεγαλύτερη ανοιχτού κώδικα βάση δεδομένων εγκεφαλικών κυττάρων στον κόσμο.

Για την κατασκευή της νέας πλατφόρμας, το Ινστιτούτο Allen χρησιμοποιεί τεχνολογίες γονιδιωματικής ενός κυττάρου.

Οι ερευνητές μετρούν τα γονίδια που χρησιμοποιούνται από μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα για να δημιουργήσουν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» και τα κύτταρα με παρόμοια δακτυλικά αποτυπώματα θα ομαδοποιηθούν σε «τύπους κυττάρων», με αποτέλεσμα έναν χάρτη υψηλής ανάλυσης ολόκληρου του εγκεφάλου.

Μόλις ολοκληρωθεί η αναφορά, οι επιστήμονες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τους δεσμούς μεταξύ γενετικής και διαφορετικών γνωστικών λειτουργιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί εμφανίζονται ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Διαβάστε περισσότερα