Τα μάτια είναι κάτι περισσότερο από ένα παράθυρο στην ψυχή – είναι επίσης μια αντανάκλαση της γνωστικής υγείας ενός ατόμου.

Η έρευνα εξετάζει πώς το μάτι μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά λόγω του χρόνου που επηρεάζεται η μνήμη και η συμπεριφορά.

«Η νόσος του Αλτσχάιμερ ξεκινά στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης», είπε ο Δρ Richard Isaacson, προληπτικός νευρολόγος του Αλτσχάιμερ που είναι επίσης στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.

Εάν οι γιατροί είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ασθένεια στα πρώτα της στάδια, οι άνθρωποι θα μπορούσαν στη συνέχεια να κάνουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής και να ελέγξουν τους «τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης», είπε ο Isaacson.

Πόσο νωρίς μπορούμε να δούμε σημάδια γνωστικής έκπτωσης;

Για να το ανακαλύψει, μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε δωρεά ιστού από τον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο 86 ατόμων με διαφορετικούς βαθμούς νοητικής έκπτωσης.

Οι ερευνητές στη μελέτη συνέλεξαν δείγματα αμφιβληστροειδούς και εγκεφαλικού ιστού για 14 χρόνια από 86 ανθρώπινους δότες με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση – τη μεγαλύτερη ομάδα δειγμάτων αμφιβληστροειδούς που μελετήθηκε ποτέ, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα από δότες με φυσιολογική γνωστική λειτουργία με αυτούς με ήπια γνωστική εξασθένηση και με αυτούς με νόσο Αλτσχάιμερ μεταγενέστερου σταδίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Acta Neuropathologica, βρήκε σημαντικές αυξήσεις στο β-αμυλοειδές, έναν βασικό δείκτη της νόσου του Αλτσχάιμερ , σε άτομα με Αλτσχάιμερ και πρώιμη γνωστική έκπτωση.

Τα μικρογλοιακά κύτταρα μειώθηκαν κατά 80% σε άτομα με γνωστικά προβλήματα, διαπίστωσε η μελέτη. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επισκευή και τη διατήρηση άλλων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης του βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή.

Οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερους αριθμούς ανοσοκυττάρων που περιβάλλουν σφιχτά τις αμυλοειδείς βήτα πλάκες καθώς και άλλα κύτταρα που ευθύνονται για τη φλεγμονή και τον θάνατο κυττάρων και ιστών.

Η ιστική ατροφία και η φλεγμονή στα κύτταρα στην μακρινή περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς ήταν πιο προγνωστικά για τη γνωστική κατάσταση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Διαβάστε περισσότερα