Σήμερα, λοιπόν, τα σπουδαία από της ΕΚΤ, καθώς αποφασίζει ή να παγώσει τα επιτόκια ή να τα αυξήσει και πάλι, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.

Αλλά, από την άλλη, τα μηνύματα από πολλές – και ισχυρές- οικονομίες, δεν είναι τα καλύτερα.

Ιδού, λοιπόν, το δίλημμα.

Η απόφαση, όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ κρίσιμη και για τις τράπεζες, οι οποίες από τη μία βλέπουν ότι οι χορηγήσεις πατώνουν, λόγω απλησίαστων επιτοκίων, τα προβληματικά δάνεια τουλάχιστον αυξάνονται, για να μην πω ότι έχουμε ήδη νέα – μικρή προς το παρόν – φουρνιά κόκκινων δανείων και ταυτόχρονα πυρκαγιές και πλημμύρες οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις και μεταθέσεις εισπράξεων.

Είναι χαρακτηριστική η στάση κορυφαίου τραπεζικού στελέχους, το οποίο σε σχετική συζήτησή μας, εξέφρασε την αγωνία του για την απόφαση της ΕΚΤ, αναφέροντας ότι μία νέα αύξηση επιτοκίων, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα στις τράπεζες, παρά οφέλη από την αύξηση των δόσεων υφιστάμενων δανείων, απομακρύνοντας και τους τελευταίους αιτούντες δάνειο, στεγαστικό ή επιχειρηματικό, που το σκέφτονταν μέχρι τώρα, έχοντας λάβει τη σχετική έγκριση.

«Για τις ελληνικές τράπεζες, θυμηθείτε το, αν αποφασιστεί νέα αύξηση από την ΕΚΤ, αυτό δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο νέο», ήταν η επωδός του τραπεζικού παράγοντα.

Προφανώς, γνωρίζει όσο λίγοι την κατάσταση από μέσα και για αυτό το λόγο αξιολογεί με πολύ διαφορετικά κριτήρια τις όποιες εξελίξεις…

Διαβάστε ακόμη: