Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 2% την Παρασκευή, αφού οι εταιρείες ενέργειας σημείωσαν θετικά κέρδη και τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η παραγωγή αργού μειώνονταν ενώ η ζήτηση καυσίμων αυξανόταν.

Την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευση του πρώτου μήνατου τριμήνου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου αυξήθηκαν 1,13 δολάρια, ή 1,4%, στα 79,50 δολάρια το βαρέλι.

Το πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο Ιουλίου σημείωσε άνοδο περίπου 2,8% στα 80,40 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,92 δολ. ή 2,6%, στα 76,68 δολ.

Το Brent και το WTIσημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, με τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση για το Brent, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επηρέασαν τις προοπτικές ζήτησης.

«Η αγορά σημείωσε πτώση κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας λόγω των ανησυχιών για μια επικείμενη οικονομική ύφεση και μια επέκταση της τραπεζικής κρίσης με την First Republic», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. «Όμως, σήμερα υπήρχαν πρωτοσέλιδα που έδειχναν ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της First Republicς και υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και μείωση της παραγωγής», είπε ο Flynn.

Για την εβδομάδα, το Brent ήταν σε τροχιά για πτώση περίπου 3% μετά την πτώση 5% την περασμένη εβδομάδα και το WTIσημείωσαν ήταν σε καλό δρόμο για πτώση περίπου 1% μετά την πτώση 6% την περασμένη εβδομάδα.

Για τον μήνα, το Brent υποχώρησε λιγότερο από 1% και ο WTI βρισκόταν σε καλό δρόμο για άνοδο περίπου 1% τον Απρίλιο μετά από πτώση τους προηγούμενους πέντε μήνες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάρτιο, αλλά η επίμονη ισχύς των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, τροφοδοτώντας τους φόβους για πιθανή ύφεση.

Διαβάστε περισσότερα