Η HSBC Holdings κέρδισε την αγωγή που άσκησε ομάδα επενδυτών σε δικαστήριο του Λονδίνου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση ταινιών της Walt Disney.

Η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με το πρόγραμμα Eclipse Partnerships, το οποίο διαφήμιζε ευκαιρίες για την υποστήριξη ταινιών όπως οι Πειρατές της Καραϊβικής 2. Η ιδιωτική τράπεζα της HSBC βοήθησε στην προώθηση του προγράμματος χρηματοδότησης ταινιών, το οποίο αμφισβητήθηκε από τις φορολογικές αρχές και αποδείχθηκε ότι ήταν άχρηστο, δήλωσαν προηγουμένως οι δικηγόροι της ομάδας επενδυτών. Κάποιοι επενδυτές έχουν έκτοτε πτωχεύσει και αντιμετωπίζουν απαιτήσεις εκατομμυρίων σε καθυστερούμενους φόρους από τις βρετανικές αρχές.

Η αγωγή αρχικά αφορούσε απώλειες και αποζημιώσεις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών και υποβλήθηκε από εκατοντάδες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων τραπεζιτών και εμπόρων του Σίτι, αν και ορισμένοι συμβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δικαστής Ρόμπερτ Μπράιτ δήλωσε ότι ενώ οι επενδυτές είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες, δεν μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η HSBC και οι τραπεζίτες της είχαν ενεργήσει ανέντιμα.

«Έχω μεγάλη συμπάθεια για τους ενάγοντες», δήλωσε ο δικαστής στην απόφαση της Παρασκευής. «Οι απώλειές τους είναι σημαντικές, η ταλαιπωρία τους ήταν πραγματική – ακόμη και για εκείνους που δεν διεκδίκησαν αποζημίωση για οδύνη – και έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται θιγμένοι. Όταν όλα έχουν ειπωθεί και τελειώσει, τους απογοήτευσαν άσχημα».

Η αγωγή είναι η τελευταία απόρροια από το δεκαετές φορολογικό σκάνδαλο των βρετανικών κινηματογραφικών συνεργασιών. Οι επενδύσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία εκτοξεύτηκαν μετά την ενίσχυση των φορολογικών πιστώσεων από την κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η αλλαγή αυτή επέτρεψε στους ανθρώπους να μειώσουν τους προσωπικούς τους φορολογικούς λογαριασμούς, αλλά οι βρετανικές αρχές αυστηροποίησαν τους κανόνες το 2007 μετά από ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων παραγωγών.

Το πρόγραμμα Eclipse, το οποίο επέτρεπε στους επενδυτές να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν τις εισφορές τους στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να συμψηφίσουν τους τόκους αυτού του δανεισμού, αμφισβητήθηκε επιτυχώς από τη φορολογική αρχή HMRC στο δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της HSBC δεν σχολίασε αμέσως και δικηγόρος των επενδυτών δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα. Η Disney δεν μηνύθηκε στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη: