Στο 1,5% φέτος και 1,7% το 2025 διατηρεί την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η HSBC.

O πληθωρισμός αναμένεται στο 2% φέτος (από 1,8% που προέβλεπε πριν) και θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,8% το 2025.

Σύμφωνα με την HSBC, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι από τις πιο «ενάρετες» χώρες όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, με πολλές χώρες να εξακολουθούν να έχουν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Ισπανία πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μεταξύ των Big 4 της Ευρωζώνης φέτος, με τη Γερμανία να είναι έτοιμη για αρνητική ανάπτυξη, ενώ η τράπεζα αναμένει ότι οι χώρες της περιφέρειας θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τις οικονομίες του πυρήνα της Ευρωζώνης χάρη και στον τουρισμό.

Οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να είναι σχετικά σταθεροί για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσουν να μειώνονται αρκετά απότομα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Μπορεί όμως να είναι όλο και πιο δύσκολο να συρρικνωθεί το χρέος τώρα που ο θετικός αντίκτυπος του πληθωρισμού στα δημόσια οικονομικά έχει τελειώσει, εξηγεί ο οίκος. Η Ελλάδα θα εμφανίσει δείκτες χρέους προς ΑΕΠ της τάξεως του 151,9% φέτος από 160,7% πέρυσι και 143,8% το 2025 από 207% το 2020.

Κοντά στον στόχο ο πληθωρισμός

«Έχοντας φτάσει σε διψήφια νούμερα σε πολλές οικονομίες πριν από περίπου 18 μήνες, ο γενικός πληθωρισμός τώρα πλησιάζει τον στόχο. Οι μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής φαίνεται ότι επίκεινται στη δυτική Ευρώπη και έχουν ήδη έχουν ήδη αρχίσει στην Ελβετία και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν περικοπές, το μέγεθος και ο ρυθμός θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία. Και με τις ανθεκτικές αγορές εργασίας, τη βελτίωση των πρόδρομων δεικτών και την εμπειρία της δεκαετίας του 1970 (όταν ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε και πάλι), θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να περιμένουν», εξηγεί η τράπεζα.

«Από την άλλη, τα στοιχεία των ερευνών απομακρύνουν τους φόβους για ύφεση. Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το 2023, αλλά οι πρόδρομοι δείκτες έχουν βελτιωθεί μέχρι το 2024, μέχρι στιγμής. Ο σύνθετος δείκτης PMI ανέκαμψε μέσα στο α’ τρίμηνο, με τον τομέα των υπηρεσιών να επεκτείνεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο. Έτσι, όπως αναμέναμε στην αρχή του έτους, η Ευρώπη φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο απότομης σύσφιξης χωρίς ουσιαστική ύφεση.

Καθώς το περιμέναμε σε μεγάλο βαθμό αυτό, οι αλλαγές στις προβλέψεις μας δεν είναι ακριβώς ακραίες. Συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5% το 2024 (αμετάβλητη από τον Σεπτέμβριο του 2023), που θα αυξηθεί σε 1,3% το 2025 (αμετάβλητη από πριν από τρεις μήνες). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε ότι η Γερμανία να έχει μακράν την ασθενέστερη ανάπτυξη φέτος (-0,2% μετά από -0,1% το 2023), με την εκτεθειμένη στο εμπόριο οικονομία της, την ενεργοβόρα βιομηχανία και τη δημοσιονομική αβεβαιότητα συνεχίζουν να επιβαρύνουν σημαντικά», τονίζουν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: