Εισήλθαμε στην εβδομάδα όπου αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της FED με τις τριμηνιαίες της προβλέψεις για την οικονομία και τα επιτόκια.

Οπως λέει σε ανάλυσή της η HellasFin στο επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να είναι συγκρατημένη μια και τα πρόσφατα μάκρο δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί δεν συνηγορούν υπέρ μίας χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής η οποία θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο ρυθμός των νέων προσλήψεων είναι ισχυρός, οι μισθοί συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με αυξήσεις 4-5% οι οποίες με την σειρά τους πριμοδοτούν την καταναλωτική δαπάνη.

Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει εξαιρετικά επεκτατική, κινούμενη προς ένα έλλειμμα της τάξης του 5% επι του ΑΕΠ. Η παραγωγικότητα της εργασίας επανέκαμψε σε ανοδική τροχιά υπονοώντας ότι η οικονομία μπορεί άνετα να αναπτύσσεται και με το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων.

Οι δείκτες του πολύ σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού που οπωσδήποτε παρακολουθεί η Fed κινούνται ανοδικά, οι δείκτες μέτρησης του κόστους προμηθειών στην μεταποίηση και στον κλάδο των υπηρεσιών έχουν πάρει και αυτοί την ανιούσα.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει και η κερδοφορία των επιχειρήσεων προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να ανέρχεται, σε επίπεδα ρεκόρ. Με τις επικρατούσες συνθήκες και εάν η FED, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, πραγματικά επιθυμεί να αποφασίζει για την νομισματική της πολιτική σύμφωνα με τα εισερχόμενα στοιχεία, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να σκέφτεται την μείωση των επιτοκίων.

Ευρώπη


  • Κάμψη 6,7% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Αύξηση σημείωσε μόνο η παραγωγή ενέργειας κατά 0,3%. Υποχώρηση 12,1% κατέγραψε η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και 8,4% αυτή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Σλοβενία (12,2%) και στην Ελλάδα (10,5%).

Ην. Βασίλειο

  • Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 κλιμακώθηκε τον Ιανουάριο ήπια το ποσοστό της ανεργίας στο 3,9% από 3,8%. Αντίθετα το μισθολογικό κόστος υποχώρησε ελαφρά στο 6,1% από 6,2% προηγουμένως.

Αμερική


ΗΠΑ

  • Σε αντίθετη πορεία βρέθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Φεβρουάριο. Από 3,1% κλιμακώθηκαν στο 3,2% οι τιμές και από 3,9% υποχώρησε στο 3,8% ο δείκτης που δεν συμπεριλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα. Η για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αρνητική έκπληξη των εκτιμήσεων είναι κυρίως αποτέλεσμα της επιμονής σε υψηλά επίπεδα των τιμών των υπηρεσιών και των ενοικίων.
  • Στο 1,6% κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός, από το 3,2% της τελευταίας του καταγραφής. Τα 2/3 της αύξησης αποδίδονται στις τιμές των αγαθών.
  • Ετήσια υποχώρηση 1,6% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Φεβρουάριο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία μηδενική αύξηση του ΑΕΠ  στην διάρκεια του α’ τριμήνου του 2024.
  • Με ετήσιο ρυθμό 0,23% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο.

Ασία


Κίνα

  • Οι αργίες της εορταστικής περιόδου των εορτών ήταν η αιτία της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός αύξησης της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης επιβραδύνθηκε στο 9% από 9,5%. Οπωσδήποτε η κινεζική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε μία φάση όπου χρειάζεται σε όλα τα μέτωπα  ένα σύνολο μέτρων χαλάρωσης, δημοσιονομικών, νομισματικών και περιουσιακών.

Ινδία

  • Αμετάβλητος στο 5,1% έμεινε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, επιβαρυνόμενος κυρίως από τις τιμές των τροφίμων. Με τέτοια δεδομένα μάλλον η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα πρέπει να βιάζεται να μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια. Παράλληλα η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε στο 3,8% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ιαπωνία

  • Τελικά η χώρα απέφυγε την ύφεση, μετά την αναθεώρηση της μεταβολής του ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2023 στο 0,1% από -0,1% προηγουμένως.

Διαβάστε ακόμη: