Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστά 12-15% χωρίς να έχει καταγραφεί ο νέος σχηματισμός με πυρήνα τις Ομάδες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου το ερώτημα είναι πού θα βρεθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις ευωεκλογές.
Προφανώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη σιωπή του ευνοεί τον Στέφανο Κασσελάκη και με τις συναντήσεις του με τους Σακκελαρίδη, Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα προσπάθησε να περιορίσει τις αποχωρήσεις στην Ομάδα της “Ομπρέλας”, αλλά απέτυχε.
Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει τους 6 + 6 να παραμείνουν στο κόμμα είναι ένα πλήγμα στον ρόλο του ως εγγυητή της ενότητας αν και οι εξελίξεις οδηγούν σε δύο ΣΥΡΙΖΑ που πίνουν νερό στο όνομά του.
Θα έχουμε δύο κόμματα -όπως φαίνεται- που θεωρούν ηγέτη τους τον Αλέξη Τσίπρα με ζητούμενο ποιο θα είναι ο παλιός και ποιο ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και ποια ομάδα θα κυριαρχήσει ή θα περάσει στη λήθη της Ιστορίας -όπως υπαινίχτηκε για τους “αποστάτες” ο Παύλος Πολάκης.
Το 62% των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse εκτιμά πως τα πράγματα θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17% πάνω κάτω τα ίδια ενώ μόλις το 13% προβλέπουν ότι θα πάνε λίγο ή πολύ καλύτερα.
Το σενάριο πως οι αποχωρούντες δεν θα μπούνε στη Βουλή και θα έχουν την τύχη του Λαφαζάνη -ή θα διασπαστούν- διαψεύδεται από την συγκρότηση κοινοβουλευτικήες ομάδας και το εύρημα των δημοσκοπήσεων πως ένα 11% θα ψήφιζε ένα καθαρό αριστερό κόμμα.
Στο μεταξύ συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας για να ανοίξει ξανά τις πόρτες της εξόδου, χιλιάδες μέλη αποχωρούν σε τοπικό επίπεδο, η ομάδα των ευρωβουλευτών αποδεκατίζεται και κανείς δεν αποκλείει νέες διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κι ένα τρίτο κύμα αποχωρήσεων.
Ο Στέφανος Κασσελάκης με πολύ χαμηλή δημοτικότητα έχει εγκλωβιστεί στο ρόλο του εκπροσώπου μιας ετερόκλητης ομάδας με αρχηγό τον Παύλο Πολάκη που πίστευε πως η απομόνωση της “Ομπρέλας” θα έδινε ώθηση στο κόμμα ως δια μαγείας, αλλά οδηγείται η ίδια σε απομόνωση.
Για την ομάδα “Ομπρέλα” -με πολλά στελέχη της δεν έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, πλην της Πέρκα και του Τσακαλώτου- η αποχώρηση ήταν μονόδρομος αν θέλαν να ξαναμπούν με ένα έστω μικρό κόμμα στη Βουλή.
Η επιθετική συμπεριφορά του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή για την “Πέμπτη Φάλαγγα” την ώρα που πρότεινε -υποκριτικά- θέσεις στην Ομάδα Αχτσιόγλου έδειξε πως θα είχε την ίδια τύχη, αφού ήδη ανακοίνωσε πως δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια όσοι διαφωνούν.
Τελικά δεν αποχώρησε μόνο η Ομπρέλα, αλλά πολλά στελέχη που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα όπως ο Σταθάκης, οι συνεργαζόμενοι Κούλογλου και Κόκκαλης -πρώην υπουργοί, ιστορικά στελέχη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και σχεδόν όλη η Νεολαία Θεσσαλονίκης.
Κορυφαία στελέχη που μένουν όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή στον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας που ζητά φύγει το κόμμα από το αρχηγοκεντρικό μοντέλο και «ένα κόμμα χωρίς ηχηρές και σιωπηρές εκκαθαρίσεις» με σαφείς αιχμές όπως «δεν είμαστε με το κεφάλαιο και τους “νοικοκυραίους” θα βρεθεί στο συνέδριο σε ένα άλλο κόμμα που μπορεί να μην έχει θέση.
Η είσοδος του Κασσελάκη στα γραφεία της Κουμουνδούρου -με τη σκυλίτσα του- σαν ταύρος σε υαλοπωλείο προκάλεσε την έξοδο χιλιάδων μελών, εκατοντάδων στελεχών και την πλειοψηφία των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα.
Αν με τις εκκαθαρίσεις και τις αποχωρήσεις ο Κασσελάκης εξασφαλίζει μια πλειοψηφία στα όργανα με βία το ερώτημα είναι αν έχει ακόμα την πλειοψηφία στη βάση που τον εξέλεξε και τι θα κάνει αν ο πήχης που έβαλε ο ίδιος στις ευρωεκλογές -του 17%- οδηγήσει σε νέα ήττα.