Με αφορμή την πώληση από την Motor Oil του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στην Primos media, θυγατρική επενδυτικής εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο, αντί του ποσού των 40,5 εκατ. ευρώ, μία αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των καναλαρχών – μεγάλων επιχειρηματιών της ελληνικής – και όχι μόνο- πραγματικότητας!

Το ζήτημα που εγείρεται και προκαλεί την αναστάτωση τούτη, έχει να κάνει με την φημολογία που επικρατεί στην επιχειρηματική και τηλεοπτική πιάτσα, ότι πίσω από την Primos media, «κρύβεται» η περίφημη United Group, που εξαγόρασε Forthnet, Nova και Wind, η οποία ελέγχεται από το private equity fund BC Partners, το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπεί – και αποτελεί equal partner- ο γνωστός Νίκος Σταθόπουλος!

Για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν, ο Ν. Σταθόπουλος, που πριν από ενάμισι χρόνο μπήκε σαν σίφουνας στην συνδρομητική Nova και απέκτησε για 1-2 χρόνια τα τηλεοπτικά δικαιώματα πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων της ελληνικής Super league, συνομιλούσε επί μακρόν με όλους τους Έλληνες καναλάρχες, για την εξαγορά τηλεοπτικού σταθμού και μοίραζε υποσχέσεις…

Η διαπραγματευτική του ικανότητα και η πειθώ που διαθέτει τον έκαναν να νομίζει ότι θα …κοροϊδεύει πολλούς για πολύ καιρό!

Ωστόσο ήρθε η πραγματικότητα για να αποκαταστήσει την τάξη και να αναδείξει στην επιφάνεια την πλήρη εικόνα του νέου τηλεοπτικού τοπίου που διαμορφώνεται!

Υπό αυτό το πρίσμα, στο βαθμό που η φημολογία ότι πίσω από την εξαγορά του 50% του Alpha βρίσκεται η BC Partners διά μέσω της United Group της οποίας ηγείται (και είναι μέτοχος) ο Σέρβος επιχειρηματίας Ντράγκαν Τσόλακ που εσχάτως απέκτησε τον έλεγχο των μετοχών της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σάουθαμπτον, που αγωνίζεται στην Premier league, προκαλεί μια αναστάτωση στους μεγαλοκαναλάρχες, οι οποίοι αφενός συνειδητοποιούν ότι για τόσο καιρό ο Ν. Σταθόπουλος τους …κορόιδευε, αφετέρου ότι η είσοδος ενός τεράστιου private equity σε έναν (ή και δύο στη συνέχεια!!!) τηλεοπτικό σταθμό, ανατρέπει όλα τα δεδομένα και τις ισορροπίες!

Καθώς ο συνδυασμός Alpha TV και συνδρομητικής τηλεόρασης δημιουργεί οικονομίες κλίμακος και ενισχύει την πώληση εμπορικών και διαφημιστικών πακέτων!

Υπό την οπτική γωνία αυτή, οι πληροφορίες λένε πως από τους μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, εκδηλώνεται μια σφοδρή δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Ν. Σταθόπουλου, ο οποίος με τη σειρά του μεταθέτει την ευθύνη στον Σέρβο Τσόλακ της United με τον οποίο κατά τις ίδιες πηγές βρίσκονται στα μαχαίρια!!!

Λέγεται μάλιστα ότι ο Τσόλακ θα ήθελε πολύ να απεμπλακεί από τον Ν. Σταθόπουλο και την BC Partners και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, όμως η BCP φέρεται να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, τη στιγμή που η United Group αποτιμάται γύρω στα 12 δις. ευρώ!!!

Ποσό δυσθεώρητο για τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς, υπό την πίεση της αύξησης πληθωρισμού και επιτοκίων και κατά συνέπεια του κόστους δανεισμού!