Ο όμιλος Βαρδινογιάννη παραμένει “αφεντικό” στον Alpha TV και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα παραμείνει αμετάβλητο, μετά την μεταβίβαση από την Motor Oil σε λουξεμβουργιανή χόλντινγκ κυπριακών εταιρειών που ελέγχουν το ήμισυ των μετοχών του καναλιού.

Η πώληση-μεταβίβαση αυτών των εταιρειών-μετόχων του Alpha αποτελεί εσωτερική υπόθεση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που επιδίδεται σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με αναδιανομή μεριδίων μεταξύ των μελών της.

Στην εκτίμηση αυτή οδηγούν τα στοιχεία για την “ταυτότητα” του νέου μεγαλομετόχου του Alpha, ο οποίος κατέχει πλέον:

Από κοινού με την Motor Oil (50/50) την κυπριακή Νevine Holdings, που ελέγχει μετοχικά την ιδιοκτήτρια του καναλιού Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, κατέχοντας το 50% συν δύο μετοχές της

Το 25% (παρά μία μετοχή) της εταιρείας του καναλιού, μέσω κυπριακής χόλντινγκ ( Μartikorio Ltd) την οποία αγόρασε από την Motor Oil.

Το αποτέλεσμα αυτών των μετοχικών κινήσεων είναι ότι ο νέος μεγαλομέτοχος γίνεται ουσιαστικά συνιδιοκτήτης του Alpha και για να διοικηθεί το κανάλι απαιτείται συνεργασία και πλήρης συνεννόηση με την Motor Oil.

Τα “στοιχεία ταυτότητας” δείχνουν ότι η αγοράστρια εταιρεία ελέγχεται μέσω ενδιάμεσων χόλντινγκ αγνώστου τελικής ιδιοκτησίας και λειτουργεί ως εταιρεία διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, υπό το ειδικό νομικό καθεστώς της “family wealth management company” που ισχύει στο Λουξεμβούργο.

Προφανώς λοιπόν κάποιος αγόρασε τον μισό Alpha (50%) για λογαριασμό κάποιου μεγάλου πελάτη. Αυτός μπορεί να είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη αλλά μπορεί και να είναι κάποιο άλλο μεγάλο private equity fund που θα ταράξει τα τηλεοπτικά δρώμενα…