Άφησα να περάσουν λίγες ημέρες από τη… λαϊκή συγκέντρωση τραπεζιτών στο Jackson Hall, για να σας θυμίσω τα όσα τραγικά λάθη έκαναν, αφήνοντας τα πράγματα ουσιαστικά στην τύχη τους και τον “περιστασιακό” (έτσι τον χαρακτήριζαν όλοι) πληθωρισμό να θεριέψει, προτού καν αρχίζει να επηρεάζει τις οικονομίες ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αν υπήρξε αυτοκριτική; Ναι μεν, αλλά δε φταίμε και τόσο εμείς, αυτή ήταν η στάση των κορυφαίων τραπεζιτών, που τώρα ψάχνουν λύσεις (δηλαδή, ψύλλους στα άχυρα) για να διασώσουν ότι μπορεί να διασωθεί από την τωρινή λαίλαπα και κυρίως την επερχόμενη.

Αυτή των επόμενων μηνών, που μάλλον θα είναι πολύ πιο οδυνηρή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά φευ, δεν θα σταματήσει εκεί. Ήδη, δειλά δειλά, αναλυτές, οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες μας προϊδεάζουν και για μαύρο 2023.

Τι συνέβη, λοιπόν, στο περίφημο Jackson Hall; Τόσο ο Πάουελ της Fed, όσο και εκ μέρους της ΕΚΤ η Σνάμπελ, ανέφεραν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια για όσο χρειάζεται!

Τύφλα να έχει δηλαδή ο περιβόητος Βόλκερ (της Fed) που τα είχε εκτινάξει στα ύψη κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για να αντιμετωπίσει τον δηλητηριώδη διψήφιο πληθωρισμό και τα κατάφερε μεν, αλλά έφερε τη μεγαλύτερη ύφεση και οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ακολουθούν τη συνταγή του και στις σημερινές συνθήκες, υποσχόμενοι χαμηλότερο πληθωρισμό.

Τώρα για την ύφεση και την τραγωδία ειδικά των μικρών επιχειρήσεων και την φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, προφανώς δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων των τραπεζιτών – και γιατί άλλωστε…

“Πονάει” η Ευρώπη και ακόμα είμαστε στην αρχή των ολέθριων συνεπειών των επιλογών των ηγεσιών της.

Και για τον λόγο αυτό σπεύδει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τα 67 δισ. ευρώ, προκειμένου να μετριάσει τις κοινωνικές συνέπειες, πιθανόν και τις εκρήξεις, όπως και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ιταλίας με τα 27 δισ. ευρώ .

Φυσικά, η κάθε κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζει τα δικά της. Και εμείς τα δικά μας, που μία γεύση πήραμε από τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά πάνω από όλα η πλήρης παρουσίαση του πακέτου, που έγινε χθες από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Διαβάστε ακόμη: