Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένατο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Αρχικά, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, επιδιώκοντας να παραλύσει τη χώρα, στις αρχές του χειμώνα. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει για τη σκληρότητά της».

«Τα οκτώ πακέτα κυρώσεων που θεσπίσαμε μέχρι στιγμής, είναι ήδη αυστηρά. Σήμερα, εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία, με ένατο πακέτο κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να προστεθούν σχεδόν διακόσια επιπλέον άτομα και οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων, γνωστοποίησε.

«Αυτό, περιλαμβάνει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και μεμονωμένους αξιωματικούς και αμυντικές βιομηχανικές εταιρείες, μέλη της κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Υπουργούς, Κυβερνήτες και πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων.

Ο κατάλογος καλύπτει πρόσωπα – “κλειδιά” στις βάρβαρες και σκόπιμες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία και την κλοπή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων» σημείωσε.

Ακόμη, η Κομισιόν πρότεινε «την επιβολή κυρώσεων εναντίον τριών επιπλέον ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών στη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, για περαιτέρω παράλυση των ταμειακών μηχανών του Βλαντιμίρ Πούτιν». Η Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε, παράλληλα, την επιβολή νέων ελέγχων και περιορισμών στις εξαγωγές, ιδίως για αγαθά διπλής χρήσης.

«Αυτό περιλαμβάνει βασικά χημικά, νευρoπαραλυτικά αέρια, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα πληροφορικής, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη ρωσική πολεμική μηχανή», διευκρίνισε. Προσθέτως, προτάθηκε να διακοπεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε κάθε είδους μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και αεροσκάφη.

«Προτείνουμε την απαγόρευση των απευθείας εξαγωγών κινητήρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και της εξαγωγής σε οιεσδήποτε τρίτες χώρες, όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν να προμηθεύουν τη Ρωσία», σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Θα στοχεύσουμε, επίσης, τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή, “κόβοντας” από τον αέρα τέσσερα επιπλέον κανάλια και όλες τις άλλες πλατφόρμες μετάδοσης», προσέθεσε.

Μεταξύ των νέων κυρώσεων, είναι «περαιτέρω οικονομικά μέτρα κατά του ρωσικού τομέα ενέργειας και εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων επενδύσεων εξόρυξης στη Ρωσία».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι το ένατο πακέτο κυρώσεων «προστίθεται στην πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, καθώς και το παγκόσμιο πλαφόν της τιμής του πετρελαίου, που συμφωνήθηκε μεταξύ των G7. Η διεθνής συνεργασία ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας, δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: