Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, ωστόσο, αρνήθηκαν ότι σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές. O άτυχος 27άχρονος φέρεται να δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Ιράν χθες το βράδυ (29/11), αφότου πάτησε παρατεταμένα την κόρνα του αυτοκινήτου του, οδηγώντας στους δρόμους της πόλης Μπαντάρ – Ανζάλι.

Αρκετοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους, για να πανηγυρίσουν την ήττα του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Κατάρ. Βίντεο από αρκετές πόλεις έδειχναν πλήθη να ζητωκραυγάζουν και να χορεύουν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας την ήττα της εθνικής ομάδας, καθώς χαρακτηρίζουν την ομάδα ως «εκπρόσωπο του καθεστώτος», κόντρα στο οποίο εξεγείρονται.

Μεχράν Σαμάκ.

Οι παίκτες δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν από το πρώτο τους παιχνίδι (ήττα με 6–2 από την Αγγλία), σε μία προφανή έκφραση αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Τον τραγούδησαν, όμως, στον αγώνα της Ουαλίας, τον οποίο κέρδισαν με 2–0 και στην αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι διαδηλωτές το θεώρησαν ως προδοσία του σκοπού τους, παρ’ ότι υπήρχαν αναφορές ότι η ομάδα δέχθηκε έντονες πιέσεις από τις ιρανικές αρχές.

Το BBC Persian έλαβε ένα βίντεο που έδειχνε την ταφή του Σαμάκ, σήμερα το πρωί (30/11). Βίντεο, επίσης, δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να «ανοίγουν» πυρ εναντίον ανθρώπων στο Μπεχμπαχάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα βίντεο απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες να πανηγυρίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής από το Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Τεχεράνη.

Διαβάστε ακόμη: