Προβληματισμός επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία και οι CEOs βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για τον τρόπο που διαχειριστούν τις ζημιές που άφησε πίσω της η καταιγίδα «Ντάνιελ» καταστρέφοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα επόμενα 24ωρα οι τράπεζες πρόκειται να ανακοινώσουν από κοινού σειρά μέτρων ελάφρυνσης των πληγέντων –είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις- που θα περιλαμβάνει αναστολή πληρωμών για διάστημα από 3 μήνες μέχρι και 12 μήνες, αλλά και χαμηλότοκα δάνεια προκειμένου να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη «θέλουμε οι όποιες ενέργειες μας να είναι συντονισμένες και αποτελεσματικές».

Αν και η κατάσταση φαίνεται να είναι απόλυτα διαχειρίσιμη σε ότι αφορά την έκθεση των τραπεζών στην περιοχή, το μέγεθος της ζημιάς θα πάρει μέρες για να καταγραφεί.

Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως επικοινωνούν με τους μεγάλους επιχειρηματίες πελάτες τους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, «οι οποίοι δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα της καταστροφής, ούτε της ζημιάς».

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα, αν οι επιχειρήσεις είχαν ασφαλιστεί, ώστε να καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες μέρος των απωλειών.

Οι τραπεζίτες αποκλείουν ωστόσο διαγραφές δανείων και κάνουν λόγο μόνο για αναστολή πληρωμών.

Οι ζημιές από την κακοκαιρία Daniel είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες, καθώς κάποιοι ανεβάζουν το κόστος στα 5 και 6 δις ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα εισφέρουν ένα σημαντικό ποσό στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της περιοχής και τη στήριξη των πληγέντων.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται βιομηχανικές μονάδες ( η βιομηχανία αλουμινίου Exalco ενημέρωσε χθες πως εργοστάσιο της στην περιοχή καταστράφηκε), κτηνοτροφικές μονάδες, γαλακτοκομικές μονάδες. Υπάρχουν ακόμα ξενοδοχεία στην περιοχή του Πηλίου που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Επίσης πέρα από τους άμεσα πληγέντες –αγρότες, κτηνοτρόφους-, υπάρχουν με μεγάλες εταιρείες τροφίμων που προμηθεύονταν πρώτες ύλες (γάλα, σιτηρά, κρέατα, πουλερικά, κηπευτικά) από την περιοχή, οι οποίες επίσης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων τους, ενώ σημαντική θα είναι η επίπτωση στις τιμές των προϊόντων, με την ακρίβεια να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη: