Ράλι για δεύτερη ημέρα σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας ότι μπορεί να διακόψει τις προμήθειες μέσω της Ουκρανίας, της τελευταίας οδού που εξακολουθεί να παρέχει το καύσιμο στη δυτική Ευρώπη.

Τα συμβόλαια αναφοράς Οκτωβρίου (ολλανδικό TTF) αυξήθηκαν έως και 12%, σημειώνοντας άλμα για δεύτερη ημέρα.  Αυτή την ώρα, το TTF ενισχύεται 7% στα 200 ευρώ.

Η προειδοποίηση εντείνει την ενεργειακή σύγκρουση με την Ευρώπη, καθώς έρχεται αμέσως μετά την αναφορά μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, τις οποίες οι ευρωπαϊκές αρχές χαρακτηρίζουν ως πράξη δολιοφθοράς. Η κατάσταση εντείνει τις ανησυχίες για τις ελλείψεις με την περίοδο θέρμανσης λίγες ημέρες πριν, αντιμετωπίζοντας τις προσπάθειες των εθνών να γεμίσουν γρήγορα τις αποθήκες και να περιορίσουν την κατανάλωση,  σημειώνει το Bloomberg.

Απειλές Gazprom

Η ρωσική Gazprom προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι ροές μέσω της Ουκρανίας βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω μιας νομικής διαμάχης. Εάν αυτές σταματήσουν, η δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί, αφήνοντας μόνο τον αγωγό TurkStream που στέλνει φυσικό αέριο στην Τουρκία και σε ορισμένες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι προμήθειες μέσω της Ουκρανίας ήταν σταθερές την Τετάρτη, αλλά στα μειωμένα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κλιμακώνει την πίεση στο φυσικό αέριο καθώς κινείται για να προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.  Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την αφήνει πιο εκτεθειμένη σε τυχόν διαταραχές στις προμήθειες των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας Ίαν οδήγησε στο κλείσιμο μέρους της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, εγείροντας ανησυχίες ότι και αυτή η πηγή εφοδιασμού θα μπορούσε να περιοριστεί.

Διαβάστε ακόμη: