Σαν μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους που μπορούν να θυμηθούν περιγράφουν οι αναλυτές της Deutsche Bank το διάστημα που μεσολάβησε από τις 2 Απριλίου, την «Ημέρα Απελευθέρωσης» με την ανακοίνωση των δασμών του Donald Trump έως και την περασμένη Παρασκευή.
Σε πολλές περιπτώσεις, η έκταση και η ταχύτητα των κινήσεων ήταν τέτοια που δεν είχε καταγραφεί για δεκαετίες.
Για παράδειγμα, την περίοδο αυτή ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τον πανικό της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, αλλά και την καλύτερη ημέρα του από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Επιπλέον, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μόλις κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2001.
Παράλληλα, το spread ανάμεσα στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο και το γερμανικό 10ετές bund εμφάνισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διεύρυνσή του από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Χρηματιστήρια
Οι επιδόσεις των χρηματιστηρίων ήταν σχεδόν καθολικά αρνητικές από την ανακοίνωση των δασμών.
Σε όρους τοπικών νομισμάτων, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 5,4%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατά 9,1%, ο ιαπωνικός Nikkei κατά 6% και ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI EM έχει υποχωρήσει κατά 5,9%.
Στους επιμέρους κλάδους, κάθε τομέας του S&P 500 έχει χάσει έδαφος, αλλά η ενέργεια (-15,9%) έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Αντίθετα, οι μικρότερες απώλειες αφορούσαν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, έναν αμυντικό τομέα που έχει υποχωρήσει μόνο κατά -0,9%.
Ομόλογα
Κόντρα στον κανόνα που θέλει τα αμερικανικά ομόλογα να ωφελούνται σε συνθήκες risk-off, οι τιμές τους υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των δασμών, με τους επενδυτές να αμφισβητούν κατά πόσο μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής. Η συνολική τους απόδοση ήταν αρνητική κατά 1,5% στο διάστημα αυτό.
Αντίθετα, τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, με τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα να δίνουν αποδόσεις +0,8% σε τοπικό νόμισμα και +5,5% σε δολαριακούς όρους.
Νομίσματα
Εν μέσω μιας ευρύτερης επενδυτικής φυγής από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε απότομα (-3,6%) από την ανακοίνωση των δασμών, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2023.
Μεταξύ των νομισμάτων του G10, το ελβετικό φράγκο (+8,2% έναντι του δολαρίου) είχε την ισχυρότερη απόδοση σε αυτό το διάστημα, ενώ η νορβηγική κορώνα (-2,4% έναντι του δολαρίου) εμφάνισε την μεγαλύτερη πτώση.
Το ευρώ ενισχύθηκε από τα 1,08 δολάρια στις 2 Απριλίου στα 1,14 δολάρια μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από τρία χρόνια.
Εμπορεύματα
Οι τιμές του χρυσού (+3,3%) έκλεισαν στο ιστορικό υψηλό των 3.238 δολαρίων ανά ουγγιά, αλλά οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 13,6% σε αυτό το διάστημα.
Διαβάστε ακόμη:
- Πώς αλλάζει το φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
- Στεγαστική Κρίση: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την πρόκληση της προσιτής κατοικίας
- JP Morgan: Πανικός, δασμοί και… reset για τις μετοχές – Πότε βλέπει «φως» στο ταμπλό
- Καιρός: Πρώτα λασποβροχές, μετά 30άρια – Η πρόγνωση μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα