Μεγάλο πονοκέφαλο δημιουργούν οι δασμοί του Τραμπ στους Αμερικανούς καταναλωτές σε ό,τι αφορά στις μεγάλες αγορές. Να τις κάνουν τώρα και να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές ή να κρατήσουν στην άκρη τα χρήματά τους καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης για φέτος;

Στις αγορές, δεν υπάρχουν πλέον πολλά μέρη που θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και εταιρείες όπως η Vanguard Group συστήνουν στους επενδυτές να εστιάσουν σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν και να αποφύγουν τις βιαστικές κινήσεις πανικού.

«Αυτό που κάνει τον κόσμο σήμερα τόσο περίπλοκο είναι ο πραγματικά υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει όλο αυτό», σημειώνει ο Μπεν Ινκερ της GMO.

Aκολουθούν κάποιες συμβουλές για το πως θα μπορούσαν οι επενδυτές να προστατεύσουν το ενεργητικό τους. 

Τα τελευταία χρόνια, η επένδυση σε αμερικανικό ενεργητικό είναι μία απλή υπόθεση: ο S&P 500, παρά τις διακυμάνσεις, γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο. Τώρα, η πορεία του τίθεται υπό αμφισβήτηση. Όμως εξακολουθεί να δίδεται η εξής συμβουλή: μην πανικοβάλεστε και μην πωλήσετε όλες τις μετοχές.

Η Μάρτα Νόρτον, στρατηγική αναλύτρια της Empower Investments, αναφέρει ότι η διαφοροποίηση θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά σήμερα.

Διεθνείς μετοχές: Ο Μάικ Μπέιλι, διευθυντής έρευνας της FBB Capital Partners, συστήνει μετοχές σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Καναδά. Ένα ευρύτερο καλάθι μετοχών του ανεπτυγμένου κόσμου, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, όπως αυτές του δείκτη MSCI EAFΕ, μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου, χωρίς να προστεθούν κινεζικές μετοχές.

Ο Τερί Σπαθ, ιδρυτής της Zuma Wealth στο Λος Άντζελες, συστήνει επίσης στους πελάτες του να σκεφθούν γερμανικές και ιαπωνικές μετοχές μέσω ETFs.

«Η Γερμανία επιχειρεί μία εντυπωσιακή στροφή με αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα τονώσει την οικονομία της. Στην Ιαπωνία, η ονομαστική ανάπτυξη της οικονομίας, ο πληθωρισμός και οι μισθοί ωφελούνται από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και αυτό θα μεταφραστεί σε βελτίωση των εταιρικών κερδών».

Αγόρασε στα χαμηλά: Ο Μάικλ Σονενφιλντ, ιδρυτής και πρόεδρος της Tiger 21, εξακολουθεί να υποστηρίζει την τακτική αγοράς μετοχών στα χαμηλά. Μία έξυπνη κίνηση είναι η εφαρμογή μίας συστηματικής στρατηγικής σταδιακών αγορών όσο η αγορά πέφτει, είτε απευθείας είτε μέσω ETFs. Αυτό βοηθά τους επενδυτές να επωφελούνται της μεταβλητότητας χωρίς να διακατέχονται από φόβο.

Υψηλής ποιότητας ομόλογα: Τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να προσθέσει κάποιος ορισμένα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό του, σύμφωνα με την Έμιλι Ρόλαντ της John Hancock Investment Management. Συστήνει προσθήκη εταιρικών ομολόγων investment grade και χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκη.

Ευκαιριακές αγορές: Ο Τζον Παντεκίδης, managing partner της TwinFocus, βλέπει πολλές ευκαιρίες σε αμυντικές μετοχές, όπως και στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Κάντε τις προμήθειές σας: Μία μεγάλη γκάμα από καταναλωτικά αγαθά – από αυτοκινητα και laptops έως αθλητικός εξοπλισμός – πιθανόν να δουν τις τιμές τους να αυξάνονται. Η Κάτεριν Ρας, καθηγήτρια Οικονομικών στο University of California, θεωρεί ότι οι δασμοί θα κοστίσουν στα αμερικανικά νοικοκυριά αρκετές χιλιάδες δολάρια ετησίως, κατά μέσο όρο.

Ο Ρόμπερτ Χαντφιλντ, καθηγητής στο North Carolina State University, εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα σύντομα διάστημα προτού οι αγοραστές υποστούν τον αντίκτυπο με αυξήσεις των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι το να κάνουν κάποιες αγορές τώρα θα ήταν μία καλή ιδέα, χωρίς ωστόσο υπερβολικά ανοίγματα.

Επίσης, χρειάζεται προσοχή και στην ανάληψη δανείων, εφόσον τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, αναφέρει ο Μπεν Λάφερι, ιδρυτής της Lock Wealth Management. Το να υπάρχει ένα ακόμη κονδύλι μηνιαίως, θα είναι δύσκολο για ένα νοικοκυριό όταν θα έχει να πληρώσει ακριβότερα τα καθημερινά του είδη.

Θα πρέπει να αγοράσω αυτοκίνητο τώρα; Θα συνιστούσα μία αγορά νωρίτερα παρά αργότερα, εάν είναι αναγκαία, αναφέρει η Κίλα Σκάνλον, ειδική σε χρηματοοικονομικά στο Bloomberg Opinion. Έχει την ίδια άποψη με άλλους ότι οι αγορές θα πρέπει να κάνουν την κίνηση τώρα, προτού αυξηθουν οι τιμές.

Διαβάστε ακόμη: