Σε φάση έντονης μεταβλητότητας έχει περάσει η διεθνής χρηματιστηριακή σκηνή, με την JP Morgan να καταγράφει ξεκάθαρα σημάδια επενδυτικής ανησυχίας και μαζικών ρευστοποιήσεων. Η εικόνα του S&P 500 επιβεβαιώνει την αναταραχή, με την τράπεζα να επανεξετάζει τους στόχους της για τον δείκτη μέχρι το τέλος του 2025, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά παραμένει σε φάση «χώνευσης» των εξελίξεων.
Παρά το πρόσφατο ράλι (+9,5%) που πυροδοτήθηκε από την προσωρινή παύση δασμών ΗΠΑ–Κίνας, οι αναλυτές της JP Morgan παραμένουν επιφυλακτικοί για τη μακροπρόθεσμη τάση.
Οι νέες εκτιμήσεις της τράπεζας:
- Αρνητικό σενάριο: S&P 500 στις 4.000 μονάδες, χωρίς άρση δασμών, P/E 16, κέρδη ανά μετοχή (EPS) $250.
- Βασικό σενάριο: Στις 5.200 μονάδες, μερική αποκλιμάκωση δασμών, P/E 18,5 και EPS $280.
- Θετικό σενάριο: Έως 5.800 μονάδες, με αισιόδοξες προβλέψεις και EPS στα $290.
Η τράπεζα μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ($270 → $250) λόγω του αυξημένου κόστους εμπορικών τριβών, ενώ θεωρεί πιθανή την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος, εάν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα.
Η νευρικότητα καλά κρατεί – Τι (δεν) έχει τιμολογηθεί
Σύμφωνα με την JP Morgan, το επενδυτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη φόβου (VIX), που παραδοσιακά συνοδεύεται από βραχυπρόθεσμες ανοδικές αντιδράσεις – όχι όμως και σε περιόδους ύφεσης, όπου το μοντέλο αποτυγχάνει σε ποσοστό 80%.
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος:
- Η τρέχουσα αποτίμηση του S&P 500 (19x P/E) δεν αποτυπώνει ακόμα σενάριο βαθιάς ύφεσης.
- Η μέχρι στιγμής διόρθωση 13% του δείκτη υπολείπεται των ιστορικών μεσο-υφεσιακών πτώσεων που φτάνουν το -37%.
- Παρά τη 90ήμερη «ανάπαυλα» στους δασμούς, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και τη λειτουργία των επιχειρήσεων παραμένουν ενεργές.
Η εικόνα είναι θολή, με την JP Morgan να εκτιμά ότι ορατές ενδείξεις σταθεροποίησης θα χρειαστούν μήνες για να εδραιωθούν, ίσως μετά το καλοκαίρι.
Το βλέμμα στο δεύτερο εξάμηνο – Πού βλέπει ευκαιρίες
Η στρατηγική της JP Morgan για το υπόλοιπο του 2025 παραμένει συντηρητική, με προτίμηση σε αμυντικούς κλάδους και «καλάθια» που έχουν χαμηλότερη έκθεση στην τεχνολογία και τις αγορές με αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.
Προτιμώνται:
- Καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης
- Κλάδος υγείας
- Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
- Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
Αποφεύγονται προς το παρόν:
- Μετοχές υψηλής ανάπτυξης
- Megacap-7 (τεχνολογικά μεγαθήρια)
- Υπερτιμημένες αγορές με χαμηλό fiscal buffer
Η τράπεζα επισημαίνει πως οι διεθνείς αγορές εμφανίζουν μικρότερο downside, λόγω χαμηλότερων αποτιμήσεων, πιο ενεργής δημοσιονομικής πολιτικής και λιγότερης έκθεσης στην τεχνολογία.
Ο τελικός στόχος, όπως αναφέρεται, είναι μια πιο σταθερή και βιώσιμη ανοδική τροχιά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες θα περιοριστούν. Μέχρι τότε, το σύνθημα της JP Morgan είναι ένα: στρατηγική υπομονής.