search

MAIN STREET

Goldman Sachs: Βλέπει ανάκαμψη σε M&A το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Ανάκαμψη των εξαγορών και των συγχωνεύσεων (M&A) το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αδύναμη πιστωτική αγορά, προβλέπουν οι κορυφαίοι διαπραγματευτές της Goldman Sachs Group Inc.

Goldman Sachs

Ανάκαμψη των εξαγορών και των συγχωνεύσεων (M&A) το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αδύναμη πιστωτική αγορά, προβλέπουν οι κορυφαίοι διαπραγματευτές της Goldman Sachs Group Inc.

Καθώς οι οικονομικές προβλέψεις γίνονται ολοένα και πιο ζοφερές, στελέχη της Wall Street -συμπεριλαμβανομένων των Dan Dees και Jim Esposito, που διευθύνουν από κοινού το τμήμα παγκόσμιων τραπεζών και αγορών – δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για ανάκαμψη όταν οι αγορές χρηματοδότησης χαλαρώσουν, πιθανώς ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται την ώρα που αξία των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκε κατά 36% στα 3,78 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από το ρεκόρ των 5,91 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Μάλιστα, εξαιτίας της πτώσης της δραστηριότητας, αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman, έχουν περικόψει θέσεις εργασίας.

Οι λόγοι της ανάκαμψης

Σε μια σειρά συνεντεύξεων στο Reuters τις τελευταίες εβδομάδες, κορυφαίοι διαπραγματευτές της Goldman που εργάζονται στην εταιρεία για περισσότερες από δύο δεκαετίες ο καθένας δήλωσαν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας συμφωνιών.

Τονίζουν ότι, οι μεγάλοι επενδυτές που έχουν συσσωρεύσει «βουνά μετρητών» προετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν συναλλαγές και οι μεγάλες εταιρείες που αποκομίζουν σταθερά κέρδη προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους – αλλά περιμένουν να εξασθενίσει η οικονομική αβεβαιότητα.

«Παραμένω αρκετά ανοδικός, ίσως όχι στο πρώτο τρίμηνο, αλλά σίγουρα καθώς προχωράμε», δήλωσε ο Stephan Feldgoise, παγκόσμιος συνεπικεφαλής των M&A. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχουν «σαφείς αντίθετοι άνεμοι στο πρώτο μέρος» του 2023.

Ο Mark Sorrell, ο ομόλογος της Feldgoise στο Λονδίνο, βλέπει τους εταιρικούς πελάτες να συνάπτουν σε συμφωνίες όταν θα είναι διαθέσιμη χρηματοδότηση, επειδή τα υποκείμενα κίνητρά τους παραμένουν άθικτα, όπως η απόκτηση νέων πελατών, νέων προϊόντων ή γεωγραφική επέκταση.

Χρηματοδότηση

Οι εταιρείες μένουν στο περιθώριο επειδή οι πιστωτές τους έχουν αποσυρθεί από τη λήψη πιο επικίνδυνων δανείων για εξαγορές καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, επεσήμανε.

«Όταν η χρηματοοικονομική αγορά επανέλθει, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, αλλά θα συμβεί λόγω της ποσότητας ρευστότητας στο σύστημα, πιστεύουμε ότι ο όγκος των συναλλαγών και η δραστηριότητα θα ανακάμψουν», είπε ο Sorrell.

Εκτίμησε δε, ότι η ανάκαμψης μπορεί να είναι «γρηγορότερη από ό,τι περιμένει ο κόσμος».

Εάν οι αγορές ανακάμψουν, οι επενδυτικοί τραπεζίτες της Goldman πρόκειται να κερδίσουν πολλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, η εταιρεία ήταν ο κορυφαίος παγκόσμιος σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών με βάση τα έσοδα τα τελευταία 20 χρόνια, ακολουθούμενη από την JPMorgan Chase & Co.

Διαβάστε ακόμη: