Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs παραμένει αγοραστής στις μετοχές των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ενώ είναι ουδέτερη για τη μετοχή της Eurobank με τιμές στόχους τα 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,20 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,40 ευρώ και για τη Eurobank στα 1,90 ευρώ.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η GS εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ, καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα είναι της τάξεως του 5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Αρωγοί στην αύξηση θα είναι ο συνδυασμός υψηλής μετακύλισης των αυξήσεων των επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων και οι σταθερές καταθέσεις στο τρίτο τρίμηνο, καθώς το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε 23% περίπου κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο οίκος βλέπει αναλλοίωτη την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών με μικρή συνεχιζόμενη μείωση των δεικτών NPE κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο σε 5,9%. Το κόστος κινδύνου θα κινηθεί, κατά μέσο όρο, στο 0,7%, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικό έκτακτο έξοδο ύψους 50 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το πάγωμα της αποπληρωμής δανείων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.

Οι τράπεζες θα παρουσιάσουν ένα ισχυρό τρίμηνο με συνολικό δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE 15,6%, δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 14,5% ή άνοδο 0,3% περίπου σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενης έκθεσης θα διαμορφωθεί σε 5,9% ή *-0,2% με το δεύτερο τρίμηνο και ο δείκτη κάλυψης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης θα κυμανθεί στο 61% ή +1,4% με το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, η Goldman Sachs προβλέπει ισχυρά αποτελέσματα από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένου ότι διαθέτουν χαμηλότερα beta καταθέσεων, τα οποία υποστηριζόμενα από την πρόσβασή τους σε σχετικά φθηνότερες καταθέσεις λιανικής.

Διαβάστε ακόμη: