Σε νέα αύξηση των τιμών – στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs.

Η συνεχής πρόοδος στη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και η αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων θα στηρίξει περαιτέρω τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Goldman, η οποία «βλέπει» ανοδικό περιθώριο 25%.

Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι 1,95 ευρώ, από 1,70 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας στη σύσταση buy,  για την Eurobank 1,70 ευρώ, από 1,55 ευρώ με σύσταση neutral, για την Εθνική στα 6,90 ευρώ, από 6,20 ευρώ με σύσταση buy, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,35 ευρώ, από 2,75 ευρώ, με σύσταση buy. 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που αποδίδεται σε:

(α) ισχυρότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση υψηλότερων επιτοκίων στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM),

(β) τάσεις ανθεκτικότητας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων με καθαρό μηδενικό σχηματισμό νέων NPE το τρίμηνο.

Αναβαθμίζει εκτιμήσεις

«Παραμένουμε εποικοδομητικοί σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών και ανεβάζουμε την πρόβλεψη για τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 13%/10% το 2023/24 (από 8% το 2022), οδεύοντας προς ένα μεσοπρόθεσμο μέσο όρο περίπου 12% (σε σύγκριση με 13% για την Ευρώπη). Ο μέσος δείκτης CET1 αυξάνεται σε 14,9%/15,9% το 2023/24, με δυνατότητα μερίσματος το 2024 (από τα κέρδη του 2023)», τονίζει η Goldman.

Με έναν διαμορφωμένο δείκτη NPE στο 5%/4%/3% το 2023-25 (σε τροχιά προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ 2-3%), οι αναλυτές αναμένουν επιτάχυνση του μέσου ετήσιου ρυθμού αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων (CAGR) σε περίπου 4% το 2022-27 (πριν από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ).

Τα παραπάνω υποστηρίζονται περαιτέρω από μια υγιή μακροοικονομική προοπτική (πρόβλεψη του ΔΝΤ 2,6%/1,5% αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023-24 στην Ελλάδα), την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Η Goldman αναμένει σταδιακά υψηλότερα επιτόκια και η αργή μετάβαση των τρεχουσών καταθέσεων σε προθεσμιακές θα υποστηρίξει περίπου 90 μονάδες βάσης στην επέκταση του NIM για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2023.

«Μοντελοποιούμε την αύξηση του κόστους κινδύνου (cost of risk) για τις ελληνικές τράπεζες σε 90-100 bps το 2023 με μείωση σε 80 bps/65 bps το 2024/25, με τους δείκτες κάλυψης NPE να πλησιάζουν το 100%. Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 10%/8%/4% την περίοδο 2023-2525 (κατά μέσο όρο), αντανακλώντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 23ου έτους και τις προοπτικές σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, τα οποία η ΕΚΤ, αναμένει ο οίκος, θα τα φτάσει στο 3,75%», σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Θετικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

Οι θετικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την Goldman Sachs:

(1) μια πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023,

(2) περιθώρια για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών

(3) περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να δώσουν μερίσματα.

Ερωτήματα προς τις διοικήσεις των τραπεζών

Η Goldman Sachs φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συνέδριό στις 13-15 Ιουνίου και θέτει επτά ερωτήματα προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών:

  • Ποιες είναι οι κύριες ομοιότητες και διαφορές στον ελληνικό οικονομικό κύκλο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό;
  • Τι αντίκτυπο βλέπετε από το Ταμείο Ανάκαμψης στον δανεισμό και στη ρευστότητα;
  • Τι αντίκτυπο βλέπουν οι τράπεζες βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα από τα υψηλότερα επιτόκια στα NIM και την ποιότητα του ενεργητικού;
  • Τι επίπεδο κανονικοποιημένης μεσοπρόθεσμης παραγωγής ROTE αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες;
  • Ποιες είναι οι βασικές μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες υπό το πρίσμα της βελτίωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας (CET-1) μέσω της ισχυρότερης εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων (ROTE); Ποια ήταν η εικόνα από τη ρυθμιστική αρχή σχετικά με πιθανά μερίσματα, επαναγορές, άλλες ειδικές εγκρίσεις (π.χ. συγχωνεύσεις και εξαγορές); Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόσβεση DTC και πώς αυτό επηρεάζει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας;
  • Ποιοι μοχλοί είναι διαθέσιμοι για τη συμμόρφωση με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις); Ποιες είναι οι επιπτώσεις από μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα;
  • Ποια είναι η άμεση/έμμεση έκθεση σε εμπορικά ακίνητα (τοπικά, ευρωπαϊκά, ΗΠΑ και άλλα);

Διαβάστε περισσότερα