Η Goldman Sachs εξετάζει τις αποτιμήσεις των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών και σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και συμπεραίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι υποτιμημένες και προτείνει στους επενδυτές να έχουν θέσεις ‘long’ (αγοράς δηλαδή). Οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν αρκετά μεγάλο εύρος μετρήσεων σε όρους απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (ROE) και τιμής προς λογιστική αξίας (P/B). Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών, ιδίως η Ιαπωνία και η Ευρώπη, εμφανίζονται ως αρκετά ακριβές, ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Κολομβία και το Κατάρ εμφανίζονται υποτιμημένες. Εντός της αναπτυγμένης αγοράς, ο στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές της Ιαπωνίας είναι θετικός για την αγορά και τις τράπεζες επίσης, με έμφαση στις πιθανές εγχώριες μεταρρυθμίσεις.

Συνδυάζοντας όλα αυτά, διαπιστώνει η Goldman Sachs ότι οι τραπεζικές μετοχές των δεικτών MSCI Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας είναι οι πιο ελκυστικές εντός του αναδυόμενου κόσμου. «Συνιστούμε στους επενδυτές να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις σε αυτές τις μετοχές έναντι του ευρύτερου τομέα των αναδυόμενων αγορών MSCI και τις εταιρείες των καταναλωτικών βασικών αγαθών. Αυτό το trade έχει αναπληρώσει την υποαπόδοση του Μαρτίου και προβάλλει ελκυστικό σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, δεδομένων των αποτιμήσεων. Γενικότερα, αυτές οι τράπεζες έχουν γενικά υπεραποδώσει σε περιόδους σταθερής ή ανοδικής τιμής του συναλλάγματος αναδυόμενων αγορών (ένα περιβάλλον “carry friendly” όπως το χαρακτηρίζει η ίδια), το οποίο είναι ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί το καλοκαίρι», εξηγεί η τράπεζα.

Οι αναλυτές των τραπεζών της Goldman Sachs αναφορικά με τις κινήσεις των επιτοκίων, εκτιμούν ότι οι περισσότερες τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικέςέχουν υπεραποδώσει έναντι των κινήσεων των επιτοκίων.

Γιατί η Goldman Sachs επιλέγει τράπεζες

Ο δείκτης MSCI World Banks έχει υποχωρήσει κατά 8% από το Μάρτιο, με τον δείκτη MSCI World να αυξάνεται κατά 2% την ίδια περίοδο και είναι ένα από τα σπάνια περιστατικά με έναν σημαντικό κλάδο να υποχωρεί σημαντικά χωρίς να οδηγεί την ευρύτερη αγορά χαμηλότερα.

« Για αυτό, αναζητούμε ευκαιρίες μέσα σε αυτή την υποαπόδοση. Από μακροοικονομική άποψη, οι τράπεζες είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας μετοχών και στις κινήσεις των τοπικών επιτοκίων. Συγκρίνουμε τις πρόσφατες κινήσεις των τραπεζών σε σχέση με τις κινήσεις του σταθερού εισοδήματος και με έναν πίνακα αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων έναντι δεικτών τιμής προς λογιστική αξία “ROE vs. PB” και οι περισσότερες τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών φαίνονται ακριβές σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές από αυτή την άποψη», εξηγεί η επενδυτική τράπεζα

«Τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν πιθανές υπεραποδόσεις / υποαποδόσεις. Οι μακροοικονομικές τάσεις στην χορήγηση πίστωσης ως προς το ΑΕΠ παρέχουν ένα ισχυρό σήμα για τις μελλοντικές αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ιδίως στους δείκτες των αναδυόμενων μετοχικών αγορών. Υποθέτοντας ότι η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες, οι αγορές με μεγάλα “πιστωτικά κενά” είναι πιθανό να προκαλέσουν υποαποδόσεις στις τραπεζικές μετοχές», συνεχίζει ο οίκος.

«Μια επιλογή από διάφορα μέτρα αποτίμησης εντοπίζει τις τράπεζες της περιοχής MENA (Κατάρ και Σαουδική Αραβία), τη Χιλή, την Κολομβία, την Ταϊλάνδη και την Ελλάδα ως ελκυστικές τραπεζικές μετοχές από μακροοικονομική άποψη. Συνιστούμε στους επενδυτές να προχωρήσουν σε long σε αυτές τις μετοχές έναντι των βασικών καταναλωτικών αγαθών», καταλήγει η Goldman Sachs.

Διαβάστε περισσότερα