«Τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, σε μία εποχή μειωμένης ελπίδας για ειρήνη. Η θέση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παραμένει σαφής. Η ειρήνη πρέπει να προχωρήσει και η κατοχή πρέπει να τερματισθεί», ανέφερε αρχικά ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Προσθέτως, επεσήμανε πως «είμαστε σταθεροί στη δέσμευση να υλοποιήσουμε το όραμα δύο κρατών –του Ισραήλ και της Παλαιστίνης– που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα πόλη και των δύο κρατών» και απηύθυνε την προτροπή: «Μαζί, ας επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς τον παλαιστινιακό λαό, στην προσπάθεια να επιτύχει τα αναφαίρετα δικαιώματά του και να οικοδομήσει ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους».

Περαιτέρω, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον «αυξανόμενο αριθμό των Παλαιστινίων αμάχων που “έχασαν” τη ζωή τους στον φαύλο κύκλο της βίας που κατακλύζει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη» και υπογράμμισε ότι «κάθε θύμα, τροφοδοτεί τον φόβο και ακόμη περισσότερη βία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κάλεσε όλα τα μέρη να λάβουν αμέσως μέτρα «ώστε να μειώσουν τις εντάσεις και να “σπάσουν” αυτόν τον φονικό κύκλο» και προσέθεσε ότι «οι μακροχρόνιοι παράγοντες των συγκρούσεων –συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κατοχής, της επέκτασης των οικισμών, των κατεδαφίσεων σπιτιών και των εξώσεων– αυξάνουν τον θυμό, την απελπισία και την απόγνωση.

Η Γάζα συνεχίζει να υπομένει εξουθενωτικούς αποκλεισμούς και ανθρωπιστικές κρίσεις», υποστήριξε και επανέλαβε την έκκληση προς τα μέρη, να δεσμευθούν για τον «τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των Παλαιστινίων».

«Η UNRWA αποτελεί “σανίδα σωτηρίας” για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αξίζουν συγχαρητήρια στους δωρητές. Ας ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την εκπλήρωση της αποστολής της υπηρεσίας», κατέληξε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε ακόμη: