«Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική και το επόμενο έτος, καταγράφοντας τον 3ο ή 4ο μεγαλύτερο αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (1.8%), σε σύγκριση με την τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός το 2023», επεσήμανε ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας χθες (09/12) στο πλαίσιο του Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

«Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική και υψηλά αποθέματα ρευστότητας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει ένα αναπτυξιακό “μαξιλάρι” ασφαλείας. Η ανάπτυξη βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο και ευρύ φάσμα παραγόντων, καθώς συμπεριλαμβάνει όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες επέζησαν της πολυετούς, εγχώριας οικονομικής κρίσης», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕ αναφέρθηκε στην εξαμηνιαία έρευνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα της Εθνικής Τράπεζας, που διεξάγεται τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια και «δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και μεταξύ των ΜμΕ, με το 86% να σχεδιάζει επενδύσεις για τα επόμενα πέντε έτη, εν μέρει λόγω των ευκαιριών που προσφέρει το ΤΑΑ. Η έρευνα επιδεικνύει μία ξεκάθαρη αντιστροφή της τάσης, συγκριτικά με πέντε χρόνια νωρίτερα.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον του 2023, ενδέχεται να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για νέες χορηγήσεις και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Εντούτοις, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον αρκετά ισχυρές τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ρευστότητας, προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: