Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά την άρση ασυλίας του, διαγραφέντος από τη Νέα Δημοκρατία, ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα».

Το αίτημα άρσης ασυλίας αφορά χρέη ύψους 459.000 ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και αποτελεί τη δεύτερη σχετική παρέμβαση μετά από ανάλογο αίτημα του 2018, όταν ο Γιώργος Κύρτσος είχε προχωρήσει σε ρύθμιση.

Το αίτημα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023 και απευθύνεται στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ζητά «την άρση της ασυλίας ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος».

Η όλη υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο, που προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση «Free Sunday», την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Γιώργος Κύρτσος και στη συνέχεια ο γιoς του, Χρήστος.

Γιώργος Κύρτσος: Αίτημα άρσης ασυλίας για οφειλή 459.000 ευρώ στο Δημόσιο

Το αίτημα άρσης της ασυλίας υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σκιαδαρέση. Με αυτό διαβιβάζεται η δικογραφία ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση τις διατάξεις του νόμου πρόκειται, λόγω ποσού, περί ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον ετών, καθώς το χρέος υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου γι’ αυτή την υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και προ πενταετίας, αλλά τότε, όπως όλα δείχνουν, τη… γλίτωσε, καθώς έσπευσε να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας του ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για μη καταβολή οφειλών ύψους 627.752,65 ευρώ, με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας Free Sunday Εκδοτική Α.Ε. στην Ελλάδα.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Γιώργος Κύρτσος, ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της άρσης της ασυλίας του «ως θέση αρχής», προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό».

Σε άρθρο του εκείνες τις ημέρες σημείωνε ότι «ψήφισα για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ απέδιδε το όλο ζήτημα στην οικονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμη: