Σε γιγαντιαίο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο εξελίσσεται η αθέτηση από την COSCO των όρων που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Οι Κινέζοι έχουν αναγάγει σε δόγμα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος παρότι η συμμετοχή του Δημοσίου έχει εξασφαλιστεί εδώ και επτά χρόνια με την παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 12% στην COSCO.

H κατάσταση στο λιμάνι έχει αρχίσει να προβληματίζει ακόμη και το Μαξίμου το οποίο δέχεται πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα για το καθεστώς ασυδοσίας που έχει εξασφαλίσει η COSCO στη χώρα μας.

Παρασκηνιακές κινήσεις

Σχεδόν για επτά χρόνια στελέχη της COSCO με σειρά παρασκηνιακών κινήσεων και σκόπιμες ενέργειες κατάφεραν να μπλοκάρουν το σύνολο των επενδύσεων που επρόκειτο να υλοποιηθούν.

Μάλιστα προέβαλλαν ως επιχείρημα για τις καθυστερήσεις τη γραφειοκρατία και την αργοπορία στην έκδοση αδειών από κρατικές υπηρεσίες.

Όταν τα θέματα αυτά επιλύθηκαν και έπρεπε να αρχίσει η υλοποίηση των έργων, ξαφνικά η COSCO άλλαξε διευθύνοντα σύμβουλο.

Τη θέση του μάνατζερ κατέλαβε ένας Κινέζος που εργαζόταν στο Αμβούργο και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διοίκηση των λιμανιών.

Η νέα κατασκευαστική - με το περίεργο όνομα- προνομιακή υπεργολάβος που σαρώνει τα έργα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς - Ποιοι κρύβονται από πίσω και ποιος κάνει παιχνίδι;

Άλλοθι για καθυστερήσεις

Η αλλαγή έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για νέες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος.

Άλλωστε το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος μάνατζερ της COSCO ήταν να επαναφέρει ολοκληρωτικά στο προσκήνιο στελέχη της εταιρείας τα οποία είχαν αποκτήσει τεχνογνωσία στο τεχνητό μπλοκάρισμα των έργων, αλλά και στη σύναξη περίεργων σκανδαλωδών συμβάσεων.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα προκειμένου να σταματήσει το προνομιακό καθεστώς των Κινέζων στο λιμάνι.

Αυξήθηκε η κίνηση των επιβατών στα ελληνικά λιμάνια

Θησαυρίζει από τα έσοδα

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοί παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας η COSCO όχι μόνο δεν επενδύει στο λιμάνι αλλά θησαυρίζει από τα έσοδα, τα οποία θα πήγαιναν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Απαιτούν να σταματήσει το καθεστώς προστασίας και ασυδοσίας ακόμη και αν χρειαστεί να κηρυχτούν έκπτωτοι από το λιμάνι του Πειραιά.

Μετά την αμερικανική παρέμβαση το Μαξίμου επιχειρεί να πείσει την COSCO να προχωρήσει τις επενδύσεις που προβλέπονται από τη σύμβαση.

Οι Κινέζοι όμως και πάλι αδιαφορούν φτάνοντας σε σημείο να αναβαθμίσουν στέλεχος το οποίο κατ’ εντολή τους είχε μπλοκάρει όλα αυτά τα χρόνια το επενδυτικό πρόγραμμα.

Η κατάσταση στο λιμάνι δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε δικαστικές περιπέτειες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Δικαιοσύνη αναμένεται να κινηθεί αυτεπάγγελτα αν διαπιστώσει ότι η COSCO δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Προβληματισμός επικρατεί και για το σύστημα δύο κινεζικών εταιρειών που διαχειρίζονται το λιμάνι.

Η εμπλοκή δύο εταιρειών δημιουργεί ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα που υπηρετούν.

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο λιμάνι αναμένονται ραγδαίες με την COSCO να είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τα επενδυτικά σχέδια.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταγγείλει τη σύμβαση.

Διαβάστε ακόμη: