Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι το Μουσείο Prado στη Μαδρίτη αποσύρει το παγκοσμίου φήμης έργο τέχνης καθώς συνιστά «έγκλημα μίσους κατά των ατόμων με περιορισμένη ανάπτυξη».

Μάλιστα υπήρχαν συγκεκριμένες αναρτήσεις που έγιναν στο Χ, οι οποίες ανέφεραν πως ο Ernest Urtasun, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, σχεδιάζει να αφαιρέσει το “Las Meninas” του Βελάσκεθ από τη μόνιμη συλλογή του Prado.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο πίνακας στοχοποιεί άτομα με νανισμό και αχονδροπλασία, η οποία είναι μια γενετική πάθηση που επιβραδύνει την ανάπτυξη των οστών.

Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν αποδείχθηκαν τελικά αληθινοί.

Το διάσημο έργο του 1656 απεικονίζει τον ίδιο τον Βελάσκεθ να ζωγραφίζει τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας, με διάφορα άλλα μέλη της βασιλικής αυλής να είναι παρόντα, συμπεριλαμβανομένων δύο νάνων στα δεξιά.

Ωστόσο, δεν είναι σωστό να λέμε ότι το “Las Meninas” ακυρώνεται επειδή θεωρείται προσβλητικό για τα άτομα με νανισμό για διάφορους λόγους.

Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για απομάκρυνση του έργου τέχνης, ενώ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «φάρσα» και είπε ότι είναι «απολύτως ψευδής».

Αυτό που όντως συμβαίνει με το Μουσείο Prado αλλά και άλλα ισπανικά μουσεία είναι, αντί να απομακρύνεται οποιοδήποτε έργο τέχνης, γίνονται αλλαγές στις περιγραφές ορισμένων έργων, όπως το “Las Meninas”, έτσι ώστε να μην περιλαμβάνουν όρους που θεωρούνται προσβλητικοί. Και όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας γενικευμένης προσπάθειας να αυξηθεί η συμπερίληψη και να προωθηθεί η ισότητα, ξεκινώντας με μια γλώσσα πιο περιεκτική και λιγότερο σεξιστική.

Διαβάστε ακόμη: