Ο κ. Πλακιωτάκης στάθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης να διοργανώσει ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα θέματα της νησιωτικότητας και της γαλάζιας οικονομίας, στο πλαίσιο της 50ής Γενικής Συνέλευσης των παρακτίων και απομακρυσμένων περιοχών της Ευρώπης, μιλώντας από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

«Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της νησιωτικότητας, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά “εργαλεία”.

Έχουμε καταφέρει, ύστερα από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των νησιωτικών λιμενικών υποδομών άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βεβαίως, μη λησμονούμε τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει για επιλεγμένες άγονες γραμμές με παράλληλη κινητροδότηση με σκοπό τη δρομολόγηση νέων “πράσινων” πλοίων», σημείωσε αρχικά.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καθώς η νησιωτικότητα για την κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη αποτελεί επιλογή προτεραιότητας, διότι στην νησιωτική Ελλάδα κατοικεί πάνω από το 15% του συνολικού πληθυσμού, ενώ, το παραγόμενο ΑΕΠ από τις νησιωτικές και τις παράκτιες περιοχές υπερβαίνει το 25%. Επομένως, απαιτείται θεσμική θωράκιση, συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο και η κυβέρνησή μας κατάφερε να εξασφαλίσει όλα αυτά», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, έκανε εκτενή αναφορά στα βασικά στοιχεία της νέας ελληνικής νησιωτικής πολιτικής.

«Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά το ευρωπαϊκά καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει εισάγει η Ελλάδα και αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε νομοθέτηση, για την ουσία της νησιωτικότητας.

Δόθηκε η δυνατότητα, μαζί με την Ελλάδα, να συνταχθούν εκπρόσωποι κρατών – μελών με όμοια ζητήματα, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία, στα ελληνικά νησιά», υποστήριξε.

Διαβάστε ακόμη: