Το Πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε την η Nemat “Minouche” Shafik, οικονομολόγος που υπηρετεί ως πρόεδρος του London School of Economics από το 2017, θα είναι η επόμενη πρόεδρός του.

Η Shafik, ετών 60, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του Ivy League

Η Shafik, ετών 60, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του Ivy League όταν αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο Lee Bollinger τον Ιούλιο.

Άλλα ελίτ πανεπιστήμια, όπως το Dartmouth του Harvard και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διόρισαν επίσης γυναίκες ως προέδρους τους τους τελευταίους μήνες.

Το διοικητικό συμβούλιο χαρακτήρισε τη Shafik «την τέλεια υποψήφια» σε μια επιστολή της προς την κοινότητα της Κολούμπια, περιγράφοντάς την ως «λαμπρό και ικανό παγκόσμιο ηγέτη, οικοδόμο κοινότητας και εξέχουσα οικονομολόγο, που κατανοεί την «ανώτατη εκπαίδευση» και τον κόσμο πέρα από αυτήν.”

Η Shafik έχει εκτενή εμπειρία σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, υπηρετώντας ως αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος του London School of Economics και η πρώτη γυναίκα που έγινε μόνιμη γραμματέας του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην επιστολή, οι διαχειριστές έγραψαν ότι αυτό που ξεχώριζε τη Shafik πέρα από τα επιτεύγματά της ήταν «η ακλόνητη εμπιστοσύνη της στον ζωτικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επίλυση των πιο περίπλοκων προβλημάτων του κόσμου».

Η οικογένεια της Shafik ήρθε στις ΗΠΑ από την Αίγυπτο τη δεκαετία του 1960 όταν ήταν 4 ετών και παρακολούθησε σχολεία στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα πριν πάρει το πτυχίο της στα οικονομικά και την πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης-Άμχερστ.

Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το LSE και Ph.D. στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαβάστε ακόμη: