Οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, μειώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, έχοντας υποστεί την πρώτη της ύφεση, μετά την πανδημία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η ζήτηση μειώθηκε κατά 0.4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 2.8, συμμετέχοντας σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η μείωση οφείλεται στις παραγγελίες μεγάλης κλίμακας· εξαιρώντας αυτές, προκύπτει «άλμα» ύψους 1.4%.
Η μεταποίηση αποτελεί «τροχοπέδη» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς οι αυξημένες τιμές αποδυναμώνουν τη ζήτηση και οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα σε υπηρεσίες, μετά την πανδημία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε το εξάμηνο έως τον Μάρτιο, ένα πλήγμα για τη χώρα, παρ’ ότι κατάφερε να αποφύγει τα πλέον ζοφερά σενάρια για την οικονομία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Προς το παρόν, τα εργοστάσια στηρίζονται στις ανεκτέλεστες παραγγελίες ώστε να στηρίξουν την παραγωγή, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώνονται. Οι έρευνες των Διευθυντών προμηθειών αποκάλυψαν ότι οι συνθήκες στον τομέα επιδεινώθηκαν τον Μάιο, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν «βουτιά».
Στην εξασθένηση της ζήτησης, συμβάλλει η αυστηρότερη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Μεγάλο μέρος του αντίκτυπου των αυξήσεων των επιτοκίων –οι οποίες, έχουν τεθεί σε ισχύ από πέρυσι– εξακολουθεί να εκτυλίσσεται ενόσω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, προκειμένου να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο.
Διαβάστε ακόμη:
- Με ελληνική συμμετοχή θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σεξ που θα γίνει στην Σουηδία
- Γιώργος Γεωργίου: Η σπάνια ασθένεια και ο θάνατος του γιου του, που τον «τσάκισε»
- Τεχνητή νοημοσύνη: H viral φωτογραφία του Ίλον Μασκ ως μωρό και η αντίδρασή του
- Ποια Υπουργεία «έχουν κλειδώσει» και ποιοι πρωτοκλασάτοι υποβαθμίζονται