Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σήμερα την κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper καθώς προσπαθεί να διατηρήσει να τον διατηρήσει “στη ζωή” στον απόηχο μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Έχοντας ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο το σχέδιο διάσωσης του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου με μια συμφωνία ύψους €15 δισ. το κράτος θα εξαγοράσει τώρα το μερίδιο 56% της Φινλανδικής Fortum έναντι €0,5 δισ. Μετά και την συναλλαγή αυτή το γερμανικό δημόσιο θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper.

«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο διάσωσης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάσταση της εταιρείας επιδεινώθηκε περαιτέρω γρήγορα και σημαντικά. Ως εκ τούτου, έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», ανακοίνωσε η Fortum το πρωί της Τετάρτης.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου

Η Uniper είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας και έχει πιεστεί δραματικά από τις πολύ μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του προϊόντος στα ύψη. Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια κίνηση που ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach είπε στο CNBC ότι θα επιδεινώσει τον αγώνα που δίνει η εταιρεία κοινής ωφέλειας. Η Fortum θα αποχωρήσει από την Uniper από το τρίτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε η εταιρεία, ενώ το δάνειο ύψους €4 δισ. της Fortum προς την Uniper θα αποπληρωθεί και η φινλανδική εταιρεία θα απαλλαγεί από την εγγύηση της μητρικής εταιρείας ύψους €4 δισ.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση της Uniper είναι το σωστό βήμα, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για τη Fortum», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum, Markus Rauramo. «Ο ρόλος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεμελιωδώς από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, όπως και η προοπτική για ένα χαρτοφυλάκιο βαρέως αερίου» είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη: