Την εθνικοποίηση της εισαγωγικής εταιρείας φυσικού αερίου Uniper εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, υπό τον φόβο της κατάρρευσης λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το γερμανικό δημόσιο εξετάζει να αυξήσει το ποσοστό του στην Uniper,  πάνω από το 50%, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg News, επικαλούμενο σχετικές πηγές, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πλήρους εθνικοποίησης.

Ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το κράτος, αφού έχει ήδη αξιοποιήσει ένα πακέτο στήριξης που θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε το δημοσίευμα.

Τόσο η Uniper όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

«Η κρατικοποίηση είναι η μόνη λύση που έχει απομείνει, οι κεφαλαιακοί πόροι της Uniper είναι εντελώς κάτω από το νερό. Μαθηματικά μιλώντας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να γίνει», δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο θέμα.

«Βουτιά» στη μετοχή της Uniper

Οι μετοχές της Uniper σημείωναν πτώση 5,6%, μετά το δημοσίευμα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση, αυξάνοντας τον λογαριασμό για τη διάσωση του ομίλου κοινής ωφέλειας στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ (19,01 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καίει τα ταμειακά του αποθέματα. Οι πλήρεις λεπτομέρειες της συμφωνίας διάσωσης της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η Γερμανία συμφώνησε τον Ιούλιο να αναλάβει μερίδιο 30% ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης. διαβάστε περισσότερα.

Διαβάστε ακόμη: