Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν μέτρα και αναλαμβάνουν δράσεις για να ανακουφίσουν νοικοκυριά από το βάρος του ενεργειακού σοκ για, εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan, που είναι πλέον λίγο πιο αισιόδοξοι.
«Δεν βλέπουμε ελλείψεις, ούτε απαραίτητα περαιτέρω άνοδο των τιμών. Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνταν ανοδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου. Μετά τη διακοπή της προμήθειας του Nord Stream 1 επ’ αόριστον, αυξήθηκαν και πάλι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα διαρκέσει», εξηγεί η JPM.
Η ομάδα ανάλυσης της αγοράς εμπορευμάτων της τράπεζας υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος για την τιμή του φυσικού αερίου περιορίζεται, καθώς οι αποθήκες στην Ευρώπη φουλάρει με φυσικό αέριο με την πληρότητα να φτάνει κοντά στο 90%. Ο στόχος τους για την τιμή διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα και τονίζουν ότι η έναρξη λειτουργίας των Πλωτών Μονάδων Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRUs) θα αντικαταστήσει μέρος της χαμένης προμήθειας από αγωγούς. Προς το παρόν αναμένουν την προσθήκη 3 μονάδων FSRU τον φετινό χειμώνα που αντιστοιχούν σε 13 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Συνυπολογίζοντας τα επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα της αποθήκευσης φέτος, αναμένουν ότι υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, η βορειοδυτική Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει περισσότερο από το ήμισυ της δυναμικότητας του NS1 (55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) για τον φετινό χειμώνα.
Δεδομένου του τρέχοντος ρυθμού αποθήκευσης και παρά την απώλειας των ροών του Nord Stream 1, η ομάδα ανάλυσης εμπορευμάτων της τράπεζας αναμένει ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης θα είναι γεμάτες κατά 34% μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, υπό κανονικές για την εποχή συνθήκες και κατά 14% γεμάτες εάν οι θερμοκρασία κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.
Ωστόσο, μια πλήρης μείωση των ρωσικών ροών μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την αποθήκευση στο 27% υπό κανονικές συνθήκες ή στο 7% σε συνθήκες δριμύτερου ψύχους. Αυτό προϋποθέτει ότι η βορειοδυτική Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνει τις εξαγωγές προς την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τουλάχιστον το 50% από τις υφιστάμενες ρωσικές ροές μέσω Ουκρανίας.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προστατεύσουν τους καταναλωτές και τη βιομηχανία από τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα μείνουν στάσιμες και θα δράσουν για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τη βιομηχανία από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, με πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης.
Η Γερμανία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ και το Ηνωμένο Βασίλειο 6%. Η αντίδραση της αγοράς στην πρόσφατη ανακοίνωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει ανώτατο όριο στο κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές είναι αξιοσημείωτη, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων να κινούνται στην πραγματικότητα χαμηλότερα», εξηγεί η JPM.
Διαβάστε ακόμη:
- Μια δεκαετία στερήσεων, επιδομάτων, αναξιοπρέπειας
- Πακέτο ΔΕΘ: Επίδομα θέρμανσης 350 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται την εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ
- Με ποια ιδιότητα παρέστησαν στο γεύμα του Μπιν Σαλμάν στον Αστέρα Βουλιαγμένης Μαργαρίτης Σχοινάς και Εύα Καϊλή;
- Βασιλιάς Κάρολος: Κληρονόμησε περιουσία 750 εκατ. δολαρίων – Πόσο φόρο θα πληρώσει;