Σε ενεργειακό εφιάλτη μετατρέπονται για τη Γερμανία οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού για το φυσικό αέριο, ο ενεργειακός κολοσσός Uniper ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για κρατική στήριξη.

H γερμανική Uniper, o μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πιθανή αύξηση των κρατικών δανείων από την KfW ή ακόμη και άμεση επένδυση στο μετοχικό της κεφάλαιο, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.

O περιορισμός στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία,  έχει αναγκάσει τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας να αγοράζει καύσιμα στην spot αγορά σε υψηλότερες τιμές.

Το επόμενο μεγάλο τεστ για τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg, είναι η πλήρης διακοπή των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.  Οι ενεργειακές εταιρείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αξιοποιήσουν πόρους από οπουδήποτε αλλού, σε μια ήδη πιεσμένη αγορά.

Στα ύψη η αβεβαιότητα

«Δεδομένου ότι η Uniper δεν μπορεί ακόμη να μετακυλίσει τα πρόσθετα κόστη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός.

«Υπάρχουν επίσης μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση, καθώς και τη διάρκεια και το εύρος των περιορισμών παροχής ρωσικού αερίου», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία προετοιμάζεται για μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, υπό την απειλή της πλήρους διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου και έχει ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο τριών φάσεων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού, στη δεύτερη φάση.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκε σήμερα πάνω από τα 140 ευρώ, με το ολλανδικό TTF στα 146,5 ευρώ. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 40%.

Σημειώνετια ότι ο οίκος αξιολόγησης  S&P Global Ratings έχει υποβαθμίσει την Uniper στο χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Η εταιρεία κοινής ωφελείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκπλήρωση των συμβάσεων που υπέγραψε με τους πελάτες της, εάν η Μόσχα παρατείνει ή αυξήσει τις περικοπές παροχής φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.