Πλέον, απαγορεύεται διά νόμου η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στη Λιθουανία, με το μέτρο να αποσκοπεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τις προμήθειες της Μόσχας.

Την άνοιξη, η Λιθουανία, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, διέκοψε την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών ή τερματικού σταθμού για LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Ο νέος νόμος επιτρέπει τη χρήση του συστήματος μεταφοράς του αερίου και των τερματικών σταθμών LNG αποκλειστικά για τις χώρες που δε συνιστούν απειλή της εθνικής ασφάλειας της Λιθουανίας.

Πάντως, ο νόμος επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι υποδομές από τις ρωσικές εταιρείες, που μεταφέρουν φυσικό αέριο στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1990, η Λιθουανία παρέμεινε εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, έως την εκμίσθωση ενός τερματικού σταθμού LNG, το 2014.

Τον Μάρτιο, εγκαινίασε νέο αγωγό, ο οποίος συνδέει τις τρεις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω της γειτονικής Πολωνίας.

Όλαφ Σολτς: «Η Γερμανία είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία»

Η ανάγκη αμυντικής «θωράκισης» των πρώην σοβιετοκρατούμενων χωρών (ΛιθουανίαΕσθονία και Λετονία) της Βαλτικής Θάλασσας, προκύπτει από την ανησυχία τους για ενδεχόμενη εμπλοκή σε πολεμικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, εάν επικρατήσει στο ουκρανικό μέτωπο.

Τα τρία κράτη αποτελούν μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Γερμανία, η οποία ηγείται ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, είχε αυξήσει το μέγεθος της ανάπτυξής της από 550 σε 1.000 στρατιώτες.

Από την έναρξη του πολέμου, το Βίλνιους έχει ζητήσει περισσότερα στρατεύματα από το ΝΑΤΟ, αλλά και τη δημιουργία ταξιαρχιών για την αντικατάσταση των σημερινών μονάδων.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας και να την εξελίξουμε σε μία ισχυρή ταξιαρχία μάχης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτρεπτικά, όσο και ανασταλτικά έναντι μίας επίθεσης», ανέφερε ο κ. Σολτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των τριών χωρών.

Οι ταξιαρχίες απαριθμούν, συνήθως, περίπου 4.000 στρατιώτες.

«Το σημαντικό για όλους, είναι να συζητήσουμε πώς θα απαντήσουμε στη ρωσική επίθεση, κάνοντας τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δε θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΛιθουανίαςΓκιτάνας Νάουσεντα, επεσήμανε πως «έχω την πεποίθηση ότι κανείς δεν έχει πλέον ψευδαισθήσεις για τη Ρωσία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρωσική απειλή δε θα εξαφανιστεί.

Δε μπορεί να υπάρξει διάλογος ή συνεργασία, ούτε κατευνασμός με αυτό το έθνος που συνεχίζει να θρέφει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του».

Η Εσθονή ΠρωθυπουργόςΚάχα Κάλας, ανέφερε εν συνεχεία ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον επιτιθέμενο πως το ΝΑΤΟ έχει όχι μονάχα τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να υπερασπισθεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς του».

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την ανατολική του πλευρά τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Το 2017τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης αναπτύχθηκαν σε ΛιθουανίαΕσθονίαΛετονία και Πολωνία.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να συγκροτήσει τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.