Δύο γερμανικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις μεταφορές προκήρυξαν απεργίες την επόμενη Δευτέρα (27/03), οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια της χώρας.

Οι απεργίες, που αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και να επηρεάσουν τις υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι οι νεότερες σε μία σειρά κινητοποιήσεων που έχουν λάβει χώρα σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς οι υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας έχουν επηρεάσει τα εισοδήματα και τα επίπεδα διαβίωσης.

Το συνδικάτο Verdi διαπραγματεύεται εκ μέρους των 2.5 εκατ. εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις δημόσιες μεταφορές και τα αεροδρόμια. Το συνδικάτο EVG διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 230.000 εργαζομένων στη Deutsche Bahn και σε μεταφορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια με λεωφορεία.

Το Verdi ζητά μισθολογική αύξηση 10.5%, με τον μισθό να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 500€ τον μήνα, ενώ, το EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650€ επιπλέον ανά μήνα. «Αντιπροσωπεύουμε ομάδες εργαζομένων, που ουσιαστικά κινούν αυτή τη χώρα και πληρώνονται υπερβολικά λίγο, για να το κάνουν αυτό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Verdi, Φρανκ Βέρνεκε.

Το συνδικάτο κάλεσε περίπου 120.000 εργαζομένους στους κλάδους μεταφορών και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, εταιρειών διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και ναυτιλιακών, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Η Deutsche Bahn και άλλοι κρατικοί οργανισμοί προσφέρουν περίπου 5% αύξηση μισθού κατά μέσο όρο, παράλληλα με την καταβολή έκτακτου ποσού ύψους έως 2.500 ευρώ.

«Δε θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Θέλουμε μία διαπραγματεύσιμη πρόταση», τόνισε ο Μάρτιν Μπούρκερτ, Πρόεδρος του EVG, που εκπροσωπεί 50 εταιρείες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της διαχείρισης των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Σύμφωνα με το συνδικάτο, δε μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση νέων απεργιών κοντά στις αργίες του καθολικού Πάσχα, τον Απρίλιο.

Η Deutsche Bahn επέκρινε τις σχεδιαζόμενες απεργίες ως «αβάσιμες» και «περιττές», κάνοντας λόγο για υπεύθυνη προσφορά εκ μέρους της διοίκησης. Η εταιρεία ενημέρωσε ότι περιμένει να εμφανισθούν εκτεταμένα προβλήματα, στις σιδηροδρομικές μεταφορές όλης της χώρας. Η Ένωση Γερμανικών Αεροδρομίων (ADV) καταδίκασε, επίσης, τις απεργίες που αναμένεται να πλήξουν περίπου 380.000 ταξιδιώτες αεροπορικών εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη: