Η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις διατάξεις για το καθεστώς των εργαζόμενων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής,  υπενθύμισε ότι οι όροι σύμβασης παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το πλαίσιο που καθορίζει το μέλλον των εργαζόμενων καθορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι «Θέλει ενημέρωση ο ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς τον εργαζόμενων; Ας φωνάξει τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα ποθ ήταν τότε αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης. Προσπαθείτε με ανοίκειο ύφος να κάνετε κριτική στον κ. Σταϊκούρα για κάτι που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην παίζετε με τον πόνο των εργατών. Η συμφωνία και ο διαγωνισμός έγινε με τους όρους που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Σταματήστε τα ψέματα. Σας βαρέθηκε ο κόσμος. Κοροϊδεύετε στα μούτρα τους εργαζόμενους. Είναι ντροπή να τα έχετε υπογράψει όλα, να έχετε συμφωνήσει στην απόλυση των εργαζόμενων και να έρχεστε σήμερα να κάνετε κριτική και να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα. Είστε οπορτουνιστές. Να είστε ψεύτες αλλά όχι και τόσο. Είστε οι μεγαλύτεροι ψεύτες όλου του πλανήτη», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σημειώνεται ότι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν τροπολογία, η οποία διασφαλίζει τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς και την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «δεδομένου ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα συνεχίσουν την αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα και δεδομένου ότι στελεχώνονται από έμπειρο προσωπικό, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας» και επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση «στα πλαίσια της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού».

Ακόμη, η τροπολογία προβλέπει την υποχρέωση του φορέα υλοποίησης της επένδυσης «να συνεχίσει να απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων σήμερα με συμβάσεις αορίστου χρόνου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας, υπεισερχόμενος αυτοδικαίως στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του αρχικού εργοδότη».

Επίσης, διασφαλίζεται η καταβολή στους εργαζόμενους οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών που τους έχουν επιδικασθεί.