Πυρετώδεις εργασίες επικρατούν στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς στο τέλος του μήνα οι Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Β. Ψάλτης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την διεθνή επενδυτική κοινότητα για να παρουσιάσουν τις οικονομικές επιδόσεις του 2024 και κυρίως τα businessplans της επόμενης 3ετίας.

Κατά τις πρώτες ενημερώσεις των αναλυτών την τελευταία εβδομάδα, οι Έλληνες τραπεζίτες, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, επισημαίνουν ότι παρά την επίδραση από τα έκτακτα έξοδα που σχημάτισαν για κόκκινα δάνεια, εθελούσιες και την δωρεά στα σχολεία, οι στόχοι κερδοφορίας για την χρήση 2024 επιτεύχθηκαν.

Μάλιστα απέδωσαν την συγκεκριμένη επίδοση στην ισχυρή πιστωτική επέκταση του 4ου τριμήνου που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού η οποία με την σειρά της απορρόφησε την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.

Έτσι, οι κεφαλαιακοί δείκτες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Σεπτεμβρίου ή ενισχύθηκαν ως αποτέλεσμα μη οργανικών επιδόσεων.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων του πλανήτη που είδαν το φως της δημοσιότητας της τελευταίες ώρες.

Ειδικότερα αναδεικνύεται το ζήτημα των μεγάλων αποθεμάτων πλεονάζοντος κεφαλαίου που συσσωρεύεται, το οποίο όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά είναι αρκετό, όχι μόνο για να καλύψει μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική προς τους μετόχους, αλλά και για να χρηματοδοτήσει επεκτατικές κινήσεις και σημαντικά deals στον τομέα των ασφαλειών, ή της διαχείρισης κεφαλαίων, που μπορούν να προσφέρουν ισχυρή ώθηση και νέα ισορροπία στα έσοδα των τραπεζών.

Ιταλική επιβεβαίωση

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η σχετική έκθεση της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας της Ιταλίας, της Mediobanca, οι αναλυτές της οποίας υπολόγισαν ότι ακόμη και εάν οι ελληνικές τράπεζες προχωρήσουν σε μεγάλη αύξηση των διανομών μερίσματος στους μετόχους τα επόμενα χρόνια, θα έχουν «ελεύθερα» κεφάλαια δισεκατομμυρίων, που θα πρέπει να αξιοποιήσουν με συμφωνίες επέκτασης, όπως η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, ή μια ενδεχόμενη απόκτηση του ελέγχου της Eurolife από τη Eurobank.

Τέτοιες συμφωνίες, επισημαίνει η ιταλική επενδυτική τράπεζα, θα αύξαναν σημαντικά την απόδοση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και χάρη στα υψηλότερα επιτόκια, βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Με εποπτικούς όρους, διαθέτουν άφθονα αποθέματα ασφαλείας για να μην χρειαστεί να τους επιβληθεί ο περιορισμός με βάση τους κανόνες για το μέγιστο διανεμητέο ποσό (maximum distributable amount – MDA).

Η Alpha εμφανίζει τα μεγαλύτερα αποθέματα ασφαλείας MDA (επί των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων), τα οποία ξεπερνούν το 8% από το 2025 και μετά, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα με 6,5 – 7% το 2024-27, την Πειραιώς με 5,4 – 6,4% και τη Eurobank με 4-5% την ίδια περίοδο.

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 65% της Skyline στην κοινοπραξία Dimand-Premia-EBRD

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

Τα πλεονάζοντα κεφάλαια αρκετών δισεκατομμυρίων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τραπεζικές διοικήσεις τα επόμενα χρόνια οδηγούν στο ερώτημα ποια είναι η βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Η Mediobanca τονίζει ότι το πλεονάζον κεφάλαιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, υπό την έννοια ότι προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να διαφοροποιήσουν οι τράπεζες τις δραστηριότητες και τις πηγές εσόδων τους, ώστε να πάψουν να στηρίζουν την κερδοφορία τους κυρίως στα έσοδα από τόκους.

Άλλωστε η ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του CVC για εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, την στρατηγική του εγχώριου πιστωτικού συστήματος να διαχειριστεί την συνεχιζόμενη πτώση των επιτοκίων και την ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες.

Όπως άλλωστε έχει τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου η πρόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική του ομίλου τα έσοδα από προμήθειες να προσεγγίσουν αυτά των ιταλικών τραπεζών –έφερε ως παράδειγμα την Intesa Sanpaolo και τη Unicredit–που αντιπροσωπεύουν το 30% των συνολικών εσόδων.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν έμπειρες τραπεζικές πηγές «η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό των τραπεζών στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες και αποτελεί προπομπό για ανάλογες κινήσεις όλων των τραπεζών μέσα στο 2025, έτσι ώστε να έχουν χτίσει άμυνες στα έσοδά τους από το 2026 και έπειτα.

Πόσο μάλλον όταν η Τράπεζα Πειραιώς είναι μακράν καλύτερα τοποθετημένη από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες στο συγκεκριμένο κομμάτι και παρά ταύτα επιδιώκει με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής να διευρύνει το προβάδισμά της στην πολλά υποσχόμενη αγορά του bancassurance.

Τράπεζα Πειραιώς: «Colpo grosso» του Χρήστου Μεγάλου με την Εθνική Ασφαλιστική – Επιβεβαιώνεται ότι η τράπεζα αναζητά εξαγορές για την ενίσχυση των εσόδων της – Ο λόγος για το ράλι της μετοχής κατά 15% από την αρχή του έτους!

Πλεονάζοντα κεφάλαια και μετά τα μερίσματα

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας, επισημαίνουν ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα αυξήσουν τους συντελεστές διανομής μερισμάτων προς τον μέσο όρο των τραπεζών της Ευρώπης, φθάνοντας δηλ. σε συντελεστές το 50% των καθαρών κερδών ή και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Όπως έχουν προαναγγείλει και οι τέσσερις τραπεζίτες, η εφετινή ανταμοιβή των επενδυτών θα αποτελεί ένα συνδυασμό επιστροφής κεφαλαίου σε μετρητά και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος της επιβράβευσης θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη των 2 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναβαθμίσει δύο φορές τον στόχο για διανομή μερίσματος στο 35% (από 2ο%) των κερδών του 2024 και στο 50% το 2025.

Η Eurobank είχε στόχο τη διανομή του 40% των κερδών του 2024 και πλέον αναβαθμίζει τον στόχο της στο 50% για μέρισμα το 2025.

Μέρισμα που μπορεί να είναι υψηλότερο του 40% και μπορεί να φτάσει έως 50% το 2025, από τα κέρδη του 2024, σκοπεύει να διανείμει με την σειριά της η Εθνική Τράπεζα, ενώ και η Alpha Bank κάνει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη για το 2024 και 50% το 2025

Όμως, και πάλι θα υπάρχουν περιθώρια για την ενίσχυση και διαφοροποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων με τα κεφάλαια που θα πλεονάζουν ακόμη και μετά τις αυξημένες διανομές μερισμάτων.

Μετά από αρκετά χρόνια μείωσης του κινδύνου και πώλησης στοιχείων ενεργητικού, τονίζει η Mediobanca, oι ελληνικές τράπεζες είναι και πάλι έτοιμες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της κερδοφορίας τους από τις τροχιές των εσόδων από τόκους και την ενίσχυση των προμηθειών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι οι δύο τομείς με αυξημένη εστίαση από τις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται πρόσφατες κινήσεις των τραπεζών. Η Eurobank, μέσω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας, εξασφαλίζει επίσης τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της CNP στην Κύπρο.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αξιολογεί διάφορες πιθανές επενδύσεις στους τομείς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Ασφαλιστική.

Η Alpha συμφώνησε να αγοράσει το 100% της Flex Fin για την ενίσχυση των υπηρεσιών factoring σε Ελλάδα και Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: