Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πρόκειται να αρχίσει να υποχωρεί από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Ολίβια Γκρεγκουάρ, υπουργός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμπορίου και τουρισμού της Γαλλίας, απηχώντας τις προβλέψεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

«Μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, θα φανεί η μείωση των τιμών στα ράφια», δήλωσε η Γκρεγκουάρ σχετικά με το κόστος των τροφίμων σε συνέντευξή του την Κυριακή στο ραδιόφωνο France Inter.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Γαλλία θα παραμείνει «δύσκολος» για τους καταναλωτές μέχρι το φθινόπωρο, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων έχει επιδεινώσει τη χειρότερη κρίση του κόστους ζωής στη Γαλλία εδώ και μια γενιά, κατά την οποία η κυβέρνηση προέτρεψε τα καταστήματα να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους για να διατηρήσουν τα είδη διατροφής προσιτά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλαρουά ντε Γκαλό δήλωσε στο RTL την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός της χώρας έχει πιθανότατα κορυφωθεί και ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων θα πρέπει να αρχίσουν να επιβραδύνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης τροφίμων του Bloomberg για τη Γαλλία, ο οποίος υπολογίζει το κόστος παρασκευής του παραδοσιακού coq au vin, παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο, ακόμη και όταν ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Διαβάστε περισσότερα