Συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν.

Το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF υποχωρεί 8,5% στα 116,995 ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο.

Στενεύουν τα περιθώρια για την ΕΕ

Τα περιθώρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση στενεύουν, όμως η ηγέτες της εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ανήμποροι να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική για την ενεργειακή κρίση και τη συγκράτηση των τιμών στο φυσικό αέριο.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα τη νέα της πρόταση για την επάρκεια των προϊόντων ενέργειας και την -αν είναι δυνατόν- μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, από το προσχέδιο προκύπτει ότι στο νέο πακέτο δεν θα περιλαμβάνεται άμεσο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα ως προς αυτό το σενάριο.

Ο μηχανισμός περιορισμού των μέγιστων τιμών

Τη Δευτέρα η ΕΡΤ παρουσίασε το προσχέδιο της Κομισιόν, στο οποίο υπάρχει ένας μηχανισμός περιορισμού των μέγιστων τιμών μέσω TTF, που θα ενεργοποιείται όταν είναι αναγκαίο.

Ο κανονισμός της Επιτροπής αναμένεται να έχει τρία κύρια δομικά στοιχεία:

  • Ένα νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
  • Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της αστάθειας στις αγορές παραγώγων.
  • Μέτρα αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης για αέριο από περιφέρεια ή κράτος μέλος.

Η τιμή του ολλανδικού TTF

Διαβάστε ακόμη: