Τα περιθώρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση στενεύουν, όμως η ηγέτες της εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ανήμποροι να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική για την ενεργειακή κρίση και τη συγκράτηση των τιμών στο φυσικό αέριο.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα τη νέα της πρόταση για την επάρκεια των προϊόντων ενέργειας και την -αν είναι δυνατόν- μείωση των τιμών.

Χθες η ΕΡΤ παρουσίασε το προσχέδιο της Κομισιόν, στο οποίο υπάρχει ένας μηχανισμός περιορισμού των μέγιστων τιμών μέσω TTF, που θα ενεργοποιείται όταν είναι αναγκαίο.

Ο κανονισμός της Επιτροπής αναμένεται να έχει τρία κύρια δομικά στοιχεία:

  • Ένα νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
  • Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της αστάθειας στις αγορές παραγώγων.
  • Μέτρα αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης για αέριο από περιφέρεια ή κράτος μέλος.

Αναλυτικά, καλεί τα κράτη-μέλη για καθορισμό ενός «δυναμικού ορίου» για συναλλαγές στο πλαίσιο του TTF όπου καμία συναλλαγή δε θα μπορούσε να συναφθεί πάνω από αυτό το όριο.

Δεύτερον, υπογραμμίζεται η σημασία της κοινής αγοράς με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς να αναφέρει στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl, ότι «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη, να πούμε ότι το 15% των ποσοτήτων για τις οποίες γίνεται παραγγελία υποχρεωτικά θα αγοράζεται από κοινού, από τις εταιρείες προφανώς που χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο».

Η Επιτροπή εστιάζει επίσης σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό αέριο θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο, ενώ αναφέρεται σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης εντός και μεταξύ των κρατών-μελών.

Ακόμη, θα προτείνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών-μελών έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Προτείνεται παράλληλα, η συνέχιση της συζήτησης με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, προτείνεται σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση των ενεργειακού τομέα, αλλά και η δημιουργία νέας ομάδας επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή Βαβέλ

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες ενδέχεται να τροποποιηθούν πριν την ανακοίνωσή τους, θα τεθούν επί τάπητος στις 20 με 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής. Το πιθανότερο είναι πως οι «27» για ακόμα μία φορά δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Άλλωστε, στο μόνο που φαίνεται πως συμφωνούν οι ηγέτες της ΕΕ είναι πως η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Στο πώς αυτή θα αλλάξει, στις μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αλλάξει επικρατεί… Βαβέλ.

Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη στην Πράγα το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Άλλη μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό, αφού για ακόμα μια φορά δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή γραμμή. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν αν θα επιβληθεί ή όχι ανώτατο όριο τιμών σε επίπεδο χονδρικής. Ολοένα και περισσότερα κράτη υποστηρίζουν πλέον αυτή την ιδέα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και πλέον 17 κράτη-μέλη θέλουν την επιβολή πλαφόν.

Η Κομισιόν, όμως, έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς μπορεί να στρέψει τους παρόχους φυσικού αερίου σε άλλες αγορές και να εγκαταλείψουν εντελώς της Γηραιά Ήπειρο. Για τον λόγο αυτό, το μέτρο αυτό μάλλον δεν θα περιλαμβάνεται καν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τεθεί προς διαβούλευση στις 20 και στις 21 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: