H λειτουργία του αμφιλεγόμενου Nord Stream 2 αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά μετά την απόφαση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για έναν «δριμύ» στην τσέπη των καταναλωτών χειμώνα, αφού στέλνει εκ νέου στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης «μετά από προσεκτική εξέταση των εγγράφων». Χωρίς πιστοποίηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, δεν επιτρέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του ολοκληρωμένου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας στη γερμανική εσωτερική αγορά.

Η εταιρεία «Nord Stream 2 AG», με έδρα την Ελβετία, θέλει να ιδρύσει μια θυγατρική σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία ,για το γερμανικό τμήμα του αγωγού. Η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στη θυγατρική και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είναι σε θέση να εξετάσει τα έγγραφα της νέας εταιρείας.

Η προθεσμία για τη διαδικασία αυτή λήγει τον Ιανουάριο. Ακόμη και αν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δώσει το πράσινο φως, ο αγωγός θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Μετά από αυτό, η Γερμανική Υπηρεσία θα έχει και πάλι δύο μήνες προθεσμία για την τελική πιστοποίηση.

Ο αγωγός Nord Stream 2 ,μήκους 1200 χιλιομέτρων, έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Ο αγωγός ανήκει στη ρωσική εταιρεία Gazprom. Η κατασκευή του αγωγού είναι επίσης πολιτικά αμφιλεγόμενη ,καθώς πολλοί φοβούνται μια αυξανόμενη εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

Η αναστολή πιστοποίησης για το Nord Stream 2 από την γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ​​προκάλεσε αμέσως άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου: Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του TTF, που χρησιμοποιούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης ως σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, κατέγραψε άλμα 12%, σκαρφαλώνοντας στα 88,75 ευρώ / MWh, τα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος τον επερχόμενο χειμώνα, εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Τζέρεμι Γουέιρ, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που εμπορεύεται πρώτες ύλες. «Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε αποθηκεύσει μ ούτε για το χειμώνα», τόνισε.«Υπάρχει λοιπόν πραγματική ανησυχία ότι αν έχουμε κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να έχουμε μπλακ άουτ στην Ευρώπη».

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν. Ωστόσο, η Gazprom δέσμευσε χθες μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού για τον Δεκέμβριο. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι περιόρισε τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία να επιταχύνει την πιστοποίηση του Nord Stream 2.