Σήμερα (08/03), ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα, με «φόντο» το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι, αφού εξέτασαν τις πληροφορίες που συνέλεξαν, ανέφεραν ότι μία φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

«Δεν φοβάμαι την αλήθεια. Οιαδήποτε αλήθεια. Όμως, μιλάμε για… εικασίες», τόνισε, μετά τη συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Στοκχόλμη. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι συνεχίζονται οι έρευνες για αυτήν την υπόθεση στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

«Όσο συνεχίζονται οι έρευνες, δε μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Πρέπει να περιμένω μέχρι να έχουμε μία σαφή αντίληψη για ό,τι συνέβη», προσέθεσε. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον. «Όσο η διαδικασία (της έρευνας) συνεχίζεται, δεν θέλω να εξάγω οιοδήποτε συμπέρασμα. Θέλω να περιμένω μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπορέλ σχολίασε, επίσης, ότι πρότεινε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δαπανήσουν ένα δισ. ευρώ για την κοινή αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία, αλλά και για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα

Γερμανία: Έρευνα σε «ύποπτο» πλοίο τον Ιανουάριο

Πλοίο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream 1 και 2, ερευνήθηκε τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Γερμανία για το συμβάν, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η γερμανική εισαγγελία ανέφερε ότι «ερεύνησε ένα πλοίο από τη 18η έως την 20ή Ιανουαρίου», καθώς υπήρχαν υποψίες ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών» που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 την 26η Σεπτεμβρίου 2022, στη Βαλτική Θάλασσα.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρα εκείνων αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε η εισαγγελία, ενώ, αποσαφήνισε ότι «προς το παρόν, δεν είναι δυνατό να κάνουμε αναλυτικές ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν η επιχείρηση δολιοφθοράς οργανώθηκε από κάποιο κράτος».

Διαβάστε ακόμη: